Какви опасности дебнат домашните любимци по Нова година


Какви опасности дебнат домашните любимци по Нова година
Снимка: dezy/Shutterstock
25 Декември 2017, Понеделник


Вижте какво предупреждават ветеринарите

Автор: Десант

По време на новогодишните празници домашните кучета боледуват четири пъти по-често от употребата на вредни за тях продукти и най-вече шоколад, предупреждавата ветеринарите.

В изследване, публикувано в списание "Veterinary record" се изтъква, че са регистрирани стотици случаи, когато четириногите ни любимци са се нуждаели от спешна помощ след кражбата на шоколадови бонбони от празничната трапеза или намерени под елхата. 

Специалистите напомнят на стопаните, че сладкарските изделия трябва да се пазят далеч от домашните питомци, тъй като веществото теобромин, което се съдържа в какаовите шушулки, твърде бавно се усвоява от организма на кучето. И това може да доведе до увеличаване честотата на сърдечните му съкращения, безпокойство, пристъпи и понякога дори и до смърт.

Друга широко разпространена опасност за кучетата в празничните дни са фойерверките и гърмежите. Силните звуци могат да предизвикат силен стрес у животните. Чувайки внезапния грохот, нашият свикнал на спокойствие домашен любимец може да хукне където му видят очите, да избяга и да се изгуби. 

Затова ветеринарите съветват по време на празничните разходки да се избягват шумните места и особено вечер, кучето да не се пуска от повода.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки