Миньори от Бобов дол протестираха срещу новите правила за пенсиониране


Миньори от Бобов дол протестираха срещу новите правила за пенсиониране
Снимка: bgonair.bg
23 Декември 2017, Събота


Няма да доживеем до пенсия, щом ще работим под земята до 60-годишна възраст, недоволстват хората в бранша

Автор: Десант

Съкратени миньори от рудниците в Бобов дол излязоха на протест в центъра на Кюстендил в навечерието на Бъдни вечер. Недоволството на вече бившите работници е срещу обнародвани в Държавен вестник промени в правилата за пенсиониране, съобщава "Монитор". Според тях, те няма да могат да се пенсионират по-рано и ще трябва да чакат още 20 години.

„Имам трудов стаж от близо 26 години, 45 години навърших през ноември. През месец май разчитах да се пенсионирам, а сега с този парадокс отивам на 60 години. До началото на следващия месец съм на борсата, след това оставам без пари", коментира един от протестиращите в центъра на Кюстендил.

При недоволните миньори пристигна и омбудсманът Мая Манолова, която пое ангажимент за решаването на казуса.

„Проверих, нито на заседанията на бюджетната и на социалната комисии, нито в зала на първо и второ четене, някой от депутатите е коментирал това предложение. Никой не е предложил това да отпадне, никой не е посочил аргументи, с които то да бъде прието. Не е честно, правата на гражданите, на работещите трябва да се спазват, особено на тези, които работят при най-тежките условия”, каза Мая Манолова.

Тя вече се е свързала със социалния министър и с управителя на Националния осигурителен институт (НОИ), с народни представители и с представители на синдикатите.

„Тези промени ще засегнат повече от 350 миньори в региона на Бобов дол и стотици други в цялата страна. Ако няма решение на проблема ще протестираме и в София. Не може така. Какво ще се случи с всички нас, на които мина живота под земята. И до пенсия няма да дочакаме“, категорични бяха миньорите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки