„Луксът на XIX век” стигна и до Казанлък


„Луксът на XIX век” стигна и до Казанлък
Снимки: РИМ-Бургас
22 Декември 2017, Петък


Експонатите от „пътуващата" колекция са „задържани на бургаската митница при опит за нелегален трафик на културни ценности през територията на България

Автор: Десант

Една от най-успешните мобилни изложби на Историческия музей в Бургас - „Луксът на XIX век”, тази зима ще гостува в Казанлък.

Експозицията ще бъде открита в Града на розите два дни преди Коледа - на 23 декември (събота), в мултимедийната зала на Исторически музей „Искра”. Тя е резултат на съвместния проект на регионалните исторически музеи в Бургас и Русе.

Експонатите са част от колекциите от луксозни предмети, постъпили в РИМ – Бургас през 1996 г. и 2000 г., след задържането им от Митница Бургас при опит за нелегален трафик на културни ценности през територията на България. В периода 2008 - 2016 г. предметите са включени в изложбата „Дарени и спасени съкровища”, която от години се радва на висок посетителски интерес в залата на бургаската Историческа експозиция на ул. „Лермонтов” 31.

Постъпилата в музея през 1996 г. „френска колекция” включва 13 настолни часовници, 32 бр. вази и 11 бр. свещници към тях, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар. През 2000 г. е задържана на митницата и предадена в музея т.нар. „румънска колекция”, която съдържа картини, рамки за картини, огледала, ракла с резбована украса и сервизи, произведени в ателиета на Австро-Унгарската империя и Италия и част от интериора на европейските домове от началото на 20 век.



„Луксът на XIX век” представя тенденциите и идеите в изкуството от епохата на Европейското Просвещение, промените последвали Индустриалната революция в Англия, модернизацията и развитието на творческите образи през XIX до началото на ХХ век.


В категории: Добри Вести

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
.Любомир
22.12.2017 20:26:50
0
0
Отново на казанлъчани се предоставя в удобно време и на място да се насладят на европейското изкуство от миналите два века.
1
.Любомир
22.12.2017 20:26:47
0
0
Отново на казанлъчани се предоставя в удобно време и на място да се насладят на европейското изкуство от миналите два века.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки