ШОК! В „Снежанката" няма кисело мляко, в руските салати пък липсват яйца


ШОК! В „Снежанката" няма кисело мляко, в руските салати пък липсват яйца
21 Декември 2017, Четвъртък


Но пък за сметка на това има куп изкуствени съставки. Ето какво още показа проучване на „Активни потребители"

Автор: Десант

Проучване на „Активни потребители“ анализира състава на индустриално приготвени и пакетирани салати. Цялата представена информация е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производителите на продуктите са декларирали.

 „Мострите" от 13 марки руска салата и 14 салати „Снежанка“ са закупени от 4 търговски вериги през месец декември 2017г.

Какво съдържат готовите салати?

Само 3 от 14 салати „Снежанка" съдържат кисело мляко! В руските салати пък няма яйца. Но пък в тях има наблъскани поне по 3 консерванта.

Традиционните рецепти на салатите „руска” и „Снежанка” са добре известни на всички. Индустриалните им варианти обаче, все повече се отдалечават от оригиналите - категорични са  "Активни потребители".

Руска салата

Освен традиционните съставки (колбас, зеленчуци и майонеза) индустриално произведените и пакетирани руски салати изобилстват от технологични добавки:

Добавени въглехидрати - във всички индустриални руски салати са прибавяни много източници на въглехидрати. Без изключение в продуктите присъстват захар, нишесте и полизахаридни сгъстители – т.нар. гуми (карегенан, гума ксантан и/или гума гуар). Средно във всяка марка има 7,5 добавени източника на въглехидрати (минимум 5, максимум 9).

Нетрадиционни суровини - в търговските марки присъстват средно 3,8 нетрадиционни суровини. Освен вече споменатото нишесте, във всички продукти се открива соев протеин. В мнозинството (9 от 13) се влагат и свински протеин и/или колаген.

Консерванти - готовите руски салати съдържат средно по 3 консерванта – калиев метабисулфит/сорбинова киселина/калиев сорбат, натриев нитрит и/или натриев бензоат. Само в 3 от 13 има по-малко от три консерванта.

Други технологични добавки - азиатската добавка глутамат и фосфатни соли присъстват в 11 от 13 марки. Без никаква нужда се влагат между 1 и 3 вида от тези съединения. Не са забравени и оцветителите.

От 13 марки, само в 1 не се открива боичка. Предпочитаните оцветители са кармин и каротен. Ако за боите е ясно защо се влагат, ние бяхме много учудени от наличието в 2 търговски марки на добавен силиций, по същество това е фин пясък или пепел. Няма разумно обяснение за това, освен може би евтина компенсация за тегло и обем на продуктите.

Снежанка

Кисело мляко има само в 3 от 14 марки „Снежанка"! Отсъствието му е „компенсирано“ с множество от технологични добавки, превръщайки готовата салата по-скоро коктейл от химикали, чиято консумация е нежелана.

Добавени въглехидрати - една готова „снежанка“ съдържа средно 3 допълнителни източника на въглехидрати – захар, царевично нишесте, гума гуар и гума касантан.

Нетрадиционни суровини - отсъствието на основна суровина като киселото мляко е щедро компенсирано с множество необичайни съставки – средно 5,2 - нишесте, сухо мляко, млечен протеин, хидрогенирана палмова или друга растителна мазнина, майонеза и дори желатин.

Консерванти - влагането на консерванти в готовите „снежанки“ е умерено – средно по 1 съединение, обикновено това е сорбинова киселина. Повече не е и нужно, използваните заводски рецепти не са по вкуса дори на напретенциозните бактерии.

Други технологични добавки - от неспоменатите досега добавки основните са подкиселители – лимонена и оцетна киселина, които производителите използват в ролята на консерванти. В 7 от 14 търговски марки се установява прибавяне на пектин. Той се използва като сгъстител, допълвайки или замествайки гума гуар, гума ксантан и желатина.

От "Активни потребители" изтъкват, че повечето нетрадиционни компоненти не са естествено получени храни, а представляват индустриално произведени хранителни/технологични добавки и/или химикали.

Предназначението на добавките е различно – захари, пълнители, киселинни регулатори, консерванти, оцветители, емулгатори и сгъстители. Те се използват като заместители на качествените естествени суровини, подобрители на технологичния процес и/или външния вид, консистенцията и сроковете на съхранение на готовите салати.

Нито една от нетрадиционните съставки няма място в оригиналните рецепти за тези салати. Нито една от добавките не подобрява качеството на продуктите, или носи каквато и да е полза за здравословното състояние на консуматорите. Казано по друг начин, влаганите химикали и заместители са от полза само за производителите на индустриалните салати – намаляват себестойността и удължават трайността - обобщават от "Активни потребители".


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки