Община Камено зове държавата да почисти опасните дерета


Община Камено зове държавата да почисти опасните дерета
21 Декември 2017, Четвъртък


Местният парламент реши да предостави на концесия 11 от язовирите на територията на общината

Автор: Светлана Николова

11 язовира на територията на община Камено ще бъдат отдадени на концесия. Това решиха общинските съветници на последното за тази година свое заседание. Става дума за водоемитев селата Кръстина, Трояново, Черни връх и Винарско. Практиката досега е била те да бъдат давани под аренда за кратък срок, което се е отразило пагубно на някои от тях.

„Когато ги взимаха за три години, имаше недобросъвестни собственици, които запушваха с дюшеци изпусквателите, за да не може някой да им изпусне язовира и да им изтече рибата“, обясни кметът на Камено Жельо Вардунски. 



Факт е, че на територията на общината има разрушени и недействащи язовири, които предтавляват постоянна заплаха от наводнения при по-обилни дъждове. Така, както се случи на 24 и 25 октомври, когато поройни дъждове потопиха под вода няколко села в района, имаше и две човешки жертви.

Общинският съветник от НФСБ Иван Кузманов настоява за спешни мерки за обезопасяването на безстопанствените водоеми и дерета.



„Моята молба е тези язовири да ги вкараме в пътя, ако трябва да търсим и помощта на държавата. Знам, че това е труден въпрос, но има една приказка – който го е страх от мечки, да не ходи в гората“, каза по време на сесията той.

Общинските съветници се обединиха около идеята да подготвят декларация с копие до областния управител на Бургаска област, до Министерството на регионалното развитие и благоустройство и до Комисията по бедствия и аварии. В нея те ще настояват държавата да си свърши работата по почистването на деретата в потенциално застрашените места като Ливата, Полски извор, Черни връх.

Трагедията през октомври там можеше да бъде предотвратена, ако това беше направено, категоричен е Иван Кузманов.

„Държавата нехае. Нашата община е изчистила всички дерета, всичи канали, а това, което е държавна собственост, стои и водата няма как да се оттече дори сега, когато не вали. А падне ли един дъжд, дори да не е така обилен, както през октомври, със сигурност пак ще има наводнени къщи“, казва съветникът от НФСБ.

Като последна точка общинските съветници гласуваха как да бъдат разпределени 5 000 лева – дарение от община Айтос за пострадалите от наводненията на 24 и 25 октомври.

Приятна изненада по време на сесията поднесоха децата от арт работилница „Две ръчички десет пръст“ към НЧ „Съзнание 2009“ в село Русокастро. Те подариха на всички присъстващи в залата ръчно изработени от самите тях прекрасни пана със зимни сюжети.






В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки