Доспатски ловци разкриха капан за улавяне на жив дивеч, поставен от концесионер на ловна площ


Доспатски ловци разкриха  капан за улавяне на жив дивеч, поставен от концесионер на ловна площ
20 Декември 2017, Сряда


Дошлите на проверка държавни служители нощували в ловния дом на нарушителя

Автор: Десант

Преди броени дни авджиии от ловната дружина в Доспат откриват капан за улавяне на жив дивеч, обособен на 500 метра от границата на ловно-стопанския им район. Те са категорични, че той е изграден от концесионера на ловна площ, граничеща с територията, където те ловуват - „Интер Агро - Сливен" ЕООД.

След като ловците публикуват клипа в социалните мрежи и изпращат сигнали за закононарушения, твърдят че започва тормоз над тях от служители на ЮИДП с бяла тойота.

Възмутени до крайност ловците изпращат отворено протестно писмо-сигнал до министъра на МЗХГ, ИАГ, ЮЦДП - Смолян, ЮИДП - Сливен, БГ ЛОВ и Районна прокуратура в Девин

В него те споделят, че са разтревожени от незаконосъобразните действия на „Интер Агро - Сливен" ЕООД, която е сключила договор за дългосрочно ползване на Дивечовъден участък „Омана" от ДГС - Доспат.

"Същите след сключването на договора системно създават напрежение и проблеми върху местното население и ловците от съседните дружинки, като не допускат местното население да си обработват частните имоти, които се намират в района на ДУ. Също така не допускат добиването и извозването на дърва за огрев в района на ДУ „Омана" без тяхно разрешение.

Същите тези наематели изградиха в разрез на закона капани за улов на диви прасета и друг вид дивеч" - изтъкват доспатските ловци в писмото си до земеделския министър и другите отговорни институции.

Тъй като незаконният улов на дивите прасета е засегнал и ЛРД - Змеица, ЛРД ­ - Доспат и ЛРД - Борино, те са сигнализирали и до ЮЦДП - Смолян.

На 14 декември служители на ЮЦЦП - Смолян, ДГС - Доспат и представители на ОСЛРД-Доспат извършват съвместна проверка на терен, която установява, че в местността Дерезли в землището на с. Късак има функциониращ капан за улов на диви прасета. За констатацията е съставен констативен протокол от служители на ЮЦЦП-Смолян.

По-нататък в писмото си те обръщат внимание, че на 16 декември около 9.00 ч. служителите на ЮИДП - Сливен Георги Стефанов Дончев, Тодор Петров Ванчев и Юсеин Хасанов Шакиров, със служебен автомобил „Тойота", бяла на цвят, с рег. № СИ 0191 АР, с надписи на нея ,,ЮИДП", съпровождани от лицето Севдалин Терзиев - служител в горепосочената концесия, извършват проверка в местността Адата, землище на с. Змеица, общ. Доспат.



Съставен е Констативен протокол и е разписано разрешително за групов лов на дива свиня.

Проверяващите заявяват, че служителите от горското стопанство са осъществявали формален контрол и те са били изпратени от министъра на земеделието и горите с цел да извършат проверки на ЛРД.

„Интересуваха се къде ловуват съседните дружинки и след като ни провериха, тръгнаха в посока ловището, в което ловуваха ЛРД - Доспат, отново съпровождани от лицето Севдалин Терзиев. Същата проверка е направена на ЛРД - Доспат, след което е извършена проверка на ЛРД - Борино в местността Тепе баир.

При извършената проверка лицата не са предоставили заповед, с която са командировани в района на ЮЦЦП - Смолян. Поради това, че ловците се усъмнили в тяхната легитимност, е подаден сигнал на тел.112. Отговорникът е поискал от проверяващите лица да разпишат разрешителното за групов лов и да съставят констативен протокол.

Проверяващите лица след като разбрали, че ловците от ЛРД - Борино са подали сигнал на тел. 112, са започнали да заплашват ловците с длъжностни лица от Изпълнителната агенция по горите и МЗХГ, които щели да ги лишат от право на лов" - изтъкват доспатските ловци в писмото си.

По думите им, при извършената проверка от служители на РУ - Девин, проверяващите лица не са предоставили никаква командировъчна заповед и същите са носели демонстративно лично огнестрелно оръжие, с цел всяване на страх в проверяваните от тях лица.

Авджиите твърдят, че „по данни на лица от с. Змеица и с. Борино, Тодор Петров Панчев и Юсеин Хасанов IIIакиров през лятото на 2017 г. са идвали многокраmно в района на концесията като гости на управителя и също така са ходили в концесията, намираща се на територията на ДГС - Борино, отново като гости на нейния управител Стефан Даскалов".

Ловците са категорични, че двамата от проверяващите са близки приятели с концесионера и на 15 декември са нощували в ловния дом на Стефан Даскалов, който се намира в района на м. Водна кула землище на с. Борино.

Затова ловците настояват пред министъра да разпореди извършването на проверка за това дари са законосъобразни действията на въпросните служители;. има ли издадена заповед, с която на служителите на ЮИДП - Сливен Георги Стефанов Дончев, Тодор Петров Нанчев и Юсеин Хасанов Шакиров, им е разпоредено да извършват проверки в района на ДГС - Доспат и ДГС - Борино. 

И редно ли е държавни служители да нощуват във вили на концесионери, които ще трябва да проверяват.

Ловците питат също ще се санкционира ли концесионера за използването на капаните и каква ще е съдбата на уловените от него прасета, които се намират в оградената площ до ловен дом „Дерезли“.

Те предупреждават, че ако не се прекрати използването на държавния апарат за разчистване на сметки и реваншизъм от страна на концесионерите, ще преминат към протестни действия, съвместно с другите дружинки от района.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Средногорец
22.12.2017 10:34:06
0
0
До сега траябваше да са яли попарата отдавна, както казва колегата-толкова ли е тежък, че неможе да напълни някое дере. Време е всички концесионери да си ходят у тях.
1
Банскалия
21.12.2017 16:22:37
3
0
КАКВО ЧАКАТЕ, КОЛЕГИ. ТОЯ КОНЦЕСИОНЕР КОЛКО ТЕЖИ ТА НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО ОТНЕСЕТЕ ДО НАЙ БЛИЗКОТО ДЕРЕ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки