Барометър: Доверието в коалиционното правителство нараства


Барометър: Доверието в коалиционното правителство нараства
Диаграми: Барометър
20 Декември 2017, Сряда


Четири партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

Автор: Десант

През декември 43% от анкетираните изразяват одобрение към работата на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти, като пред август одобрението към работата на МС е било 42%. Показателите се запазват устойчиви с лека тенденция за повишение.

Това показват резултатите от регулярното телефонно експресно проучване на агенция „Барометър България“ в периода 14-18 декември 2017. Въпросът, зададен на анкетираните, е „Одобрявате ли работата на правителството през шестте месеца на управлението му?“.

45% от запитаните през декември изказват неодобрение, като през август процентът на неодобрение е бил 48%.  12% са без мнение през декември, при 10% при проучването от месец август.

Като цяло, доверието в работата на българското правителство леко се повишава. Неодобрението към него намалява са сметка на избирателите, които не изразяват мнение дали одобряват или не работата на кабинета.

През декември министър-председателят и заместниците му запазват нивата на одобрение спрямо август почти без промяна.

Министър-председателят Бойко Борисов запазва позицията си с най-висок рейтинг сред представителите на кабинета с устойчив процент на одобрение 35%. Като втора рейтингова политическа фигура традиционно се откроява вицепремиерът Красимир Каракачанов. Доверието към него нараства с 2%, а към вицепремиера Екатерина Захариева - с 1%.   32% от анкетираните имат доверие в работата на Каракачанов, а 26% - в Захариева. Вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев се одобрявани съответно от 12 и 27%.

Резултатите от отговорите на анкетираните на въпроса „Ако изборите за Народно събрание се провеждат сега, за кого бихте гласували?“ показват, че в настоящия момент четири формации биха преминали 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 26,2%, за БСП, 20,2%, за ОП -5,9%, за ДПС – 4,6%, Воля – 1,6%. За други партии биха гласували 7,1%, а 8,3% заявяват, че не подкрепят никого. Твърдо няма да гласуват 26,1% от анкетираните.

ГЕРБ запазват позициите си на водеща политическа сила, като разликата с втората формация БСП е 6%.  Трета политическа сила е коалицията "Обединени патриоти", като след нея се подрежда ДПС.

При така изразените от респондентите нагласи за гласуване на парламентарни избори партия "Воля" остава под бариерата за влизане в Народното събрание.

Моментната картина към декември 2017 за нагласите на гласуване за парламент наподобява отразеното при изследването на „Барометър България“ в средата на месец май. Тогава анкетираните отново биха излъчили само четири партии в парламента, като първа политическа сила би била ГЕРБ, втора – БСП, "Обединени патриоти" и последна – ДПС.



Нагласите на българските избиратели в периода след парламентарните избори от март 2017 и съставянето на правителство (май 2017) до сега изглеждат устойчиви по отношение на декларираните нагласи за гласувани и доверието в кабинета „Борисов“ 3.

Обявеният от опозицията вот на недоверие, който предстои през януари 2018 г., чисто математически не би могъл да бъде успешен с оглед на разпределението на броя депутати в Четиридесет и четвъртото народно събрание.  Ако се случи минималната вероятност да падне правителството и да има нови избори, то по така дадените заявки от анкетираните български избиратели, ситуацията с разпределението на силите в следващ парламент би била доста идентична с настоящата.

Данните сочат, че избирателите на партиите в управлението стоят зад своите предпочитания от последните избори. Това е и базата в електоралните нагласи, осигуряваща стабилност на правителствената коалиция ГЕРБ - Обединени патриоти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки