Неочаквано разкритие: Стана ясно кои са част от хората в една старинна снимка


Неочаквано разкритие: Стана ясно кои са част от хората в една старинна снимка
19 Декември 2017, Вторник


Помориец разпозна в публикация на „Десант" три свои лели

Автор: Диана Славчева

Една любопитна случка ни даде повод навръх отбелязването на Никулден по стар стил на 19 декември да хвърлим светлина върху един кратък миг от рибарското минало на Бургаския край.

Преди дни в „Десант“ публикувахме статията „Истината за това къде изчезна черноморската скумрия“.

Най-неочаквано, с нас се свърза роденият в Поморие Любомир Ганчев, който разпознал в една от архивните снимки, с които илюстрирахме публикацията, три от своите общо пет лели, сестри на неговия баща.

Той предполага, че фотото е щракнато някъде в стария Анхиало, тъй като родът му е оттам.

Сега вече имаме яснота и за някои от хората, които са били заснети от неизвестния фотограф в едни далечни вече добри стари времена. 

Любомир Ганчев е оградил в кръгче на пожълтялата фотография своите родственици – от ляво надясно това са леля му Змарагда, леля му Мария и леля му Зафира. Отляво на Змарагда е застанал нейният съпруг Димитър.

За съжаление, Любомир Ганчев е бил малък, когато неговите лели вече са били възрастни жени, така че почти нищо не си спомня за тях и тяхната история. Но дори и малкото факти, които сподели с нас, помагат да се запази по-жив спомена за едни отдавна изминали години, в които черноморската скумрия се е ловила в огромни количества край нашите брегове. И когато сушенето на чирози от нея е било занятие, което е придавало специфичен силует на черноморските ни градчета.


В категории: Нова история , История , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки