След натиска на обществения защитник, КЕВР свали цената на водата с 3 пункта


След натиска на обществения защитник, КЕВР свали цената на водата с 3 пункта
Снимка: бТВ
19 Декември 2017, Вторник


В Ямбол, например, вместо с 20%, водата е увеличена със 17%, във Враца вместо с 13%, е увеличена с 11%

Автор: Десант

„Имаше смисъл от натиска, който оказах на КЕВР, защото макар да отричаха в последното си решение, те се съобразиха с аргументите ми, че манипулират числата, в резултат, на което се получава драстичното увеличение на цената на водата“, заяви омбудсманът Мая Манолова пред bTV.

Общественият защитник поясни, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в крайна сметка е преизчислила инфлацията коректно – за периода от определяне на първата цена за новия регулаторен период до момента на увеличението, а не както първоначално от началото на годината до м. октомври.

В резултат, във всички 15 области се намалява цената на водата до 3 пункта – в Ямбол вместо с 20%, водата е увеличена със 17%, във Враца вместо 13%, водата е увеличена с 11% и т.н.

„Другият голям проблем е в нечестното използване на един друг критерий от страна на КЕВР, а именно социалната поносимост на цената на водата“, посочи Манолова.

„КЕВР е взел данните от по-високото изследване на Националния статистически институт за средно месечните доходи на домакинствата. Разликата между двете изследвания е 100%. Твърдя, че ако бяха взети данните от по-ниското изследване на средно месечните доходи на домакинствата, в три от областите изобщо нямаше да има увеличение на цената на водата. Това са областите Монтана, Кърджали и Силистра“, категорична бе омбудсманът.

По-късно през деня тя се срещна със заместника на главния прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова и завеждащия отдел „Надзор за законност“ Виктор Малинов.

На срещата бяха обсъдени решенията на КЕВР от 30 ноември и от 15 декември т.г. и основанията за оспорване тяхната законосъобразност пред съда. Ася Петрова съобщи, че прокуратурата вече се е самосезирала за решенията на регулатора от 30 ноември и е изискала преписките от комисията за цената на водата в областите Бургас, Ямбол и Враца.

В късния следобед омбудсманът Мая Манолова изпрати и официално сигнал за незаконосъобразното решение за скока на водата до ВАП.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки