Стари поверия и вълнуваща обредност оживяват Игнажден с атрактивни ритуали


Стари поверия и вълнуваща обредност оживяват Игнажден с атрактивни ритуали
19 Декември 2017, Вторник


Полазникът трябва да седне да „мъти" върху сламата, която е донесъл, и да разрови огъня с шумки от дъбово, крушово или сливово дърво. Вижте какво още трябва или не трябва да се прави в този ден

Автор: Десант

На 20 декември Църквата почита паметта на св. свщмчк Игнатий Богоносец. В народния календар празникът е популярен като Игнажден.

Той бележи началото на народната Нова година и в различни места от страната е известен и като Млада година, Млад месец или Нов ден. А заради това, че човекът, който пръв прекрачи прага, се нарича полазник и празникът бива наричан още Полазница,  Полазовден, Полаз и пр. 

Вярва се, че ако полазникът е добър, трудолюбив, здравеняк и добър стопанин – годината ще бъде щастлива и плодородна за семейството, но което гостува. 

При влизането в дома полазникът трябва да внесе трески, съчки или слама, които слага най-често край огнището или зад вратата и сяда върху тях „да мъти”. Домакините канят гостенина да седне – за да седят и мътят на полога кокошките. Полазникът разравя огъня с шумка от дъбово, крушово или сливово дърво, като нарича „Колко искрици, толкова пиленца, шиленца, теленца… дечица”.

За полазник се смята и всеки член от семейството, който на Игнажден излезе навън и се върне с трески или слама вкъщи.

Вечерта преди празника стопанката реди игнажденска трапеза – все постни ястия и голям кравай, който на другия ден полазникът разчупва над трапезата за берекет.


Снимка: ЕМО „Етър"

Според традицията, трябва да се омесят колачета за всеки член на семейството. Първата щипка от тестото се отделя и се суши, като се вярва, че има лековита сила. 

Квас от игнажденското тесто се пази чак до Василовден. Смята се, че с него жените могат да привличат мъжете, а момите - ергените. 

Въпреки че ястията трябва да са постни, не се вари боб, за да не бие градушка. По време на яденето, от трапезата не бива да се става, за да не стават кокошките от полога, докато мътят. 

На този ден се извършват и други различни имитативни магии, за да носят кокошките и да се излюпват пиленцата. Вретената, хурките и кълбетата на жените трябва да са пълни, иначе от яйцата ще се измътят запъртъци.

На Игнажден не бива да се изнася нищо от къщата, най-вече огън или сол, за да не се „изнесе берекетът”. Не се иска и не се дава нищо на заем. 

Именници са: Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, Пламена и пр.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки