Равносметката на Темида за побоя над спортистите - само пет ефективни присъди


Равносметката на Темида за побоя над спортистите - само пет ефективни присъди
18 Декември 2017, Понеделник


Ромите биячи от Асеновград признаха вината си и поискаха делото да бъде разглеждано по съкратеното съдебно следствие, така че наказанията им намаляха драстично

Автор: Десант

Равносметката на Темида по делото за битите от цигани спортисти на 26 юни тази година на язовир „40-те извора", а по-късно и пред болницата в Асеновград вече е ясна. Магистратите издадоха пет ефективни присъди от 8 месеца до една година и 10 месеца лишаване от свобода при общ режим приключи делото срещу 11-те подсъдими за побоя над децата.

Останалите получиха от Районния съд в Асеновград условни присъди.

Гражданският иск по делото за пострадалото момче Тодор Тодоров, който беше за 40 хиляди лева бе намален на 8000 лева.

Паричните гаранции, наложени като мярка за неотклонение на част от побойниците, отпадат, реши Районният съд в Асеновград. Присъдите може да се обжалват пред Окръжен съд - Пловдив.

Ромите биячи от Асеновград признаха вината си в съдебната зала и поискаха делото да бъде разглеждано по съкратеното съдебно следствие – без разпит на свидетели и вещи лица. Подсъдимите заявиха, че съжаляват за стореното. По този начин наказанията на обвинените се намалява с една трета. 

В залата бяха показани лопатите, брадвата и дъските, използвани за побоя над спортистите.

За първи път днес дойде единият от пострадалите треньори, удрян с лопата и камъни. Той е призован като свидетел, но не и като потърпевш.

"Беше страшно. Биеха децата с колан, лопати и камъни. Имаше и брадва”, разказа той.

При мелето край язовира, а после и пред болницата, пострадаха седем души. По делото бяха  назначени съдебно-медицински експертизи за нанесените телесните повреди на пострадалите, като до момента е установено, че един от тях е с фрактура на китката на ръката, а друг с два счупени прешлени.

Срещу подсъдимите  са повдигнати обвинения в хулиганство, извършено в съучастие, с особена дързост и цинизъм.

Двама от тях бяха обвинени и за закана за убийство, а други двама – за нанасяне на средна телесна повреда.

Случаят предизвика поредица от протести, като бяха поискани справедливи наказания и повече сигурност в града. Лично вицепремиерът Валери Симеонов пое ангажимента в ромската махала на Асеновград да бъде изградена приемна на МВР, което стана факт още в края на август.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки