Кой почете днес паметта на Капитан Петко войвода


Кой почете днес паметта на Капитан Петко войвода
18 Декември 2017, Понеделник


Знаете ли, че у нас има само две училища, които носят името на легендарния хайдутин

Автор: Десант

На 18 декември се навършват 173 години от рождението на големия наш революционер Капитан Петко войвода. 

В Хасково, където веднага след Освобождението славният защитник на Родопите се отзовал на молбата за помощ на местното население след появилата се заплаха турски башибозук да нападне района, годишнината му бе почетена от членове на тракийското дружество "Георги Сапунаров" и много граждани.



В града се извисява най-големият паметник на именития борец за свобода. 
 
173-годишнината от рождението му тържествено бе отбелязана и от членовете на кърджалийското тракийско дружество „Димитър Маджаров".

С шествие и поднасяне на венци пред паметника на  националния ни герой на булевард „Тракия" се включиха и ръководството и възпитаниците на професионалната гимназия по електроника в града, чийто патрон е славният войвода.



Проучване на „Десант" установи, че освен кърджалийската гимназия, има само още едно учебно заведение в България, което носи името на легендарния хайдутин. Това е едно от  най-дълголетните училища във Варна, основано още през 1884 г., което от 2000 г. се нарича ОУ „Капитан Петко войвода”.

През 2006 г. на революционера е кръстена и закритата вече Професионална гимназия по енергетика и електротехника в Димитровград. 

Свидетели сме на една тъжна равносметка пред паметта на  един човек, посветил живота си на своята родина и нейното освобождение и благоденствие. 

За щастие, доста повече са паметниците, издигнати в негова чест. При това, не само у нас, но и по света - в Италия, Гърция и Украйна. 


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки