Експертите разкриха фрапиращи нарушения около композицията, взривила се в Хитрино


Експертите разкриха фрапиращи нарушения около композицията, взривила се в Хитрино
18 Декември 2017, Понеделник


Станаха ясни изводите от доклада на звеното, разследващо катастрофата

Автор: Десант

Доклад на звеното, разследващо катастрофата в Хитрино към Министерството на транспорта, показва множество нарушения на правилата за безопасност при влаковата композиция, която при взрива в района на гарата в шуменското село отне животите на 7 души.

Експертите са намерили нередовен пътен лист в локомотиви, устройствата за бдителност са били разпломбирани, а 13 цистерни не са има ли нужните регистрации, съобщи БНТ.

Скъсаните пломбите на устройството за бдителност са били прикрити като здрави и редовни, което е грубо нарушение. От направения анализ става ясно, че устройството и на двете машини е било изключвано в случаите, когато локомотивът е бил втори в състава.

В такива ситуации, локомотивът няма право дори да излиза в експлоатация, категоричен е д-р инж. Бойчо Скробански, държавен инспектор по разследване в Министерството на транспорта.

Оказва се също, че вторият локомотив е бил английско производство и е направен за ляво управление. Когато локомотивът е бил втори в състава и той е управляван само от един машинист, наблюдението на сигналите е било затруднено. 

"Реално машинистът се пада от лявата страна, а не от дясната. А при нас сигнализацията е отдясно и той просто няма как да следи сигнализацията, ако отдясно няма помощник да му подсказва всички сигнали и той да ги повтаря", коментира пред националната телевизия д-р инж. Бойчо Скробански.

Разследващите са установили и друго нарушение. След направената справка в Европейския виртуален регистър за возилата се констатира, че има допуснати нередности в регистрацията на 13 цистерни към датата на инцидента. Те са румънска собственост и не фигурират в регистъра, а също така и няма вписано лице отговорно за поддръжката. 8 от тях са дерайлирали. Регистрацията е задължителна за всички страни членки на ЕС.

И още. Според окончателния доклад, последните 3000 километра преди инцидента записът на скоростомера отчита необяснимо нарастване на скоростта. Намаляване на скоростта е регистрирано, когато влакът се къса между 6-ти и 7-ми вагон.

Според обвинението на прокуратурата машинистите са преминали през гара Хитрино с двойна по-висока скорост от разрешената до 40 км/ч.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки