Днес почитаме светите праотци


Днес почитаме светите праотци
17 Декември 2017, Неделя


Това са старозаветните предци на Исус Христос

Автор: Десант

На 17 декември съгласно тазгодишния православен календар е Неделя на св. Праотци.

Така наричаме старозаветните предци на Исус Христос, които православните християни почитат като изпълнители на Божията воля в свещената история до новозаветната епоха, поради тяхното праобразно участие в историята на спасението, в движението на човечеството към Небесното царство.

Към праотците отнасяме преди всичко старозаветните патриарси - образи на благочестието и хранители на завета още преди Потопа - дълголетниците Адам, Сиф, Енос, Каинан, Малелеил, Иаред, Енох, Мафусал, Ламех и Ной.

В епохата след даруването на закона на Мойсей сред патриарсите били Авраам, Исаак, Иаков  и Йосиф, с когото и завършва патриархалният период на библейската история.

Като праотци Църквата почита и праведните Богоотци, родители на св. Богородица Иоаким и Анна, както и нейния годеник - Йосиф Обручник.

Почитането на старозаветните праотци е засвидетелствано в Християнската църква около втората половина на IV век, но то произхожда от практиката на юдеохристиянските общини от първите векове, най-вече на Йерусалимската църква.

Особено празнуване на св. праотци Църквата е постановила в Неделя на св. отци преди Рождество Христово. 


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки