Да измолиш с оброчен дар помощ от боговете


Да измолиш с оброчен дар помощ от боговете
Снимки: Стойчо Иванов
15 Декември 2017, Петък


Посетителите на изложбата „Вотиви" в бургаския музей могат да отправят молбите си към всевишните сили чрез Дърво на желанията 

Автор: Яна Славянска

От най-древни времена хората пренасят дарове на божествата с вярата, че така ще измолят от тях сбъдване на желанията си, здраве или успех на дадено начинание. Това било и начин да изкажат своята благодарност за получената от светците помощ.

За целта използвали така наречените вотиви, които народът наричал оброци. Така е озаглавена и изложбата, която e експонирана отскоро в залите на етнографския музей в Бургас.

Във витрините може да се видят множество метални пластини във формата на домашни животни, светци, оръдия на труда, човешки силуети и отделни ръце, крака, сърца, очи и други вътрешни органи.



Както уточнява главният уредник на бургаската етнографска експозиция Пламена Кирова, това че сред фигурките срещаме и много силуетни изображения на волове, яреми и друг селскостопански инвентар потвърждава изконната практика българинът да търси помощ от всевишните сили не само за себе си, но и за животните, които му помагат в усилията да си осигури насъщния. 

Едни от най-красиво орнаментираните оброчни пластини изобразяват красиви къщи. Те всъщност олицетворят представата на молещия се за това как иска да изглежда мечтания му дом, за който търси съдействието на божествата. 

Тези оброчни фигурки се поставяли на свети места и върху иконите на светеца, за който се вярвало, че ще помогне за изцеление и благополучие. Привързвали ги с червен конец.

Обредната практика е била позната още от времето на неолита. Вотиви се използвали и в древния Египет, Асирия, Гърция, Рим... А също и от етруските и траките.

Символичен оброк може да се направи и днес. Само че не в някое древно оброчище, а в гостуващата в Бургас експозиция на Националния етнографски музей, в която са представени различни образци на вотиви, събрани от цялата страна.

На клоните на специално Дърво на  желанията, заемащо централно място в залата на етнографската сбирка край морето, всеки от посетителите има възможност да завърже с червен конец своя вотив. В случая за целта, вместо метална фигурка, се използва картичка с изображение на оброк. А на гърба й се изписва съответното желание, за което искаме да измолим сбъдването му от боговете.

Любопитни са молбите, които откриваме върху тези съвременни „книжни“ вотиви, окачени на музейното Дърво на желанията.

Най-много са тези, свързани с измолване на добро здраве и благоденствие на семейството, като някои са доста конкретни – „Да ми е здраво гърлото през зимата“, „Да ми са здрави краката, за да обикалям света“, „Здраве и да летя“, „Да запазя слуха си“...



Но се срещат и много лични желания – „Да стана капитан на волейболния отбор, в който тренирам“, „Да ми даде Господ рожба в скоро време“, „Всички мои врагове да престанат да бъдат такива“ и др.

Може би най-вълнуващи са съкровените мечти на няколко бургаски ученички, споделени чрез символичните вотиви – „Искам да стана гадже с Пламен от 7б клас“ или „Искам да съм гадже с Боги“.

Заедно с музейните специалисти от Бургас, искрено се надяваме надеждите и молбите на всички да се сбъднат.

Все още има време и други да измолят с оброчен дар помощ от боговете – изложбата ще гостува в бургаския етнографски музей до 5 март 2018 г.


В категории: Традиции , Добри Вести , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки