Вежди Рашидов разкри опит на кръга около Иво Прокопиев да обсеби Червената къща


Вежди Рашидов разкри опит на кръга около Иво Прокопиев да обсеби Червената къща
14 Декември 2017, Четвъртък


От Българския хелзински комитет се оказаха върли защитници на олигарха

Автор: Десант

Групата „Прокопиев-Плевнелиев“ е направила няколко опита да свали Вежди Рашидов като министър на културата, защото той попречил олигархът и хората му да завладеят Червената къща.

Това разкрива сензационно в интервю за агенция „Блиц“ председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов.

В Червената къща, както е известен бившият дом ателие на големия български скулптор от началото на XX век Андрей Николов, се помещава т.нар. Център за култура и дебат. Сградата е паметник на културата от национално значение.

Хора с платени от разни грантове съвести не могат да бъдат никакви морални стожери! Не приемам да ме наставляват олигарси с купен морал! Каква медийна свобода може да бъде узурпирането на медийното пространство от хора, на които чужда фондация плаща за целенасочени внушения, които да разделят обществото? Това се нарича само по един начин - деморализация!" - заявява Рашидов. 

Той споделя, че докато е бил министър непрекъснато една групичка хора, които са му искали оставката без всякакъв повод. Зад тази малка креслива компания „винаги надничаше физиономията на един каолинов приватизатор!" - уточнява той. 

По думите му именно кръгът около него е направил опит да обсеби Червената къща, но бидейки културен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов попречил за осъществяването на тези намерения. 

„Ще си позволя за първи път да го кажа пред медиите - за Червената къща бе направен същия сценарий, но в по-малки мащаби, какъвто бе направен за купуването на „Каолин". Беше подготвено Червената къща да смени собствеността си, за да може да бъде купена на безценица. Във веригата беше включен както тогавашния президент (Плевнелиев), така и временния служебен министър на културата“ - разкрива подробности Ражидов.

Шефът на парламентарната медийна комисия е категоричен, че главният прокурор Сотир Цацаров е бръкнал в кофата с боклук и сега трябва да го изхвърли.

Междувременно в сряда, 13 декември, Българският хелзинкски комитет (БХК) скочи срещу Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) заради това, че наложи обезпечителни мерки върху имущество на бизнесмена Иво Прокопиев, в това число и целия капитал на дружеството, мажоритарен акционер в „Икономедиа“ – фирмата, издател на „Капитал“ и „Дневник“.

Причина за запора е приватизационната сделка за „Каолин“ АД от 1999 г. В тази връзка КОНПИ поставя под въпрос законността на акциите на Иво Прокопиев от продажбата на предприятието.  Комисията е установила разминаване от 14 млн. лева между декларираните приходи и разходи на олигарка и семейството му.  Очаква се, че КОНПИ ще им повдигне колосален иск за над 199 милиона лева, като 150 милиона от тях са получените от продажбата на „Каолин“ АД на германския му собственик.

Сумата набъбва до 199 млн, като към тези 150 милиона се добавят стойността на запориран имот в Созопол, получени дивиденти от фирми, увеличен капитал на едно дружество и дарения на фондация „Граждански медии“.

Според така наречените правозащитници, известни със своите антибългарски действия и позиции, тези действия обаче щели били да доведат до „накърняване на медийния плурализъм в България, а от там и на свободата на изразяване и правото на обществеността да бъде информирана" (?!).

От неправителствената организация използват случая да се ожалят, че в страната ни през последните години било драстично влошено равнището на медийната свобода. Според международните наблюдатели от „Репортери без граници“, заемащата през тази година 109-то място в техния Индекс за свобода на изразяване България била държавата с най-несвободни медии от всички членки на Европейския съюз.

Интересно, какво биха казали въпросните „Репортери без граница" за това, че председателят на Български хелзински комитет Красимир Кънев преди време осъди журналистката от „Десант" Диана Славчева за неин коментар, от който неговата персона се почувствала обидена.

Че някой мъти водата на медийната свобода у нас не е тайна. Но едва ли това е Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, която си позволи да посегне върху авоарите на така ревностно защитавания от БХК Иво Прокопиев. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки