На пазар за коледна елха


На пазар за коледна елха
Снимка: poligraff.net
14 Декември 2017, Четвъртък


Има ли изненади в тазгодишното предлагане на иглолистните дръвчета

Автор: Теодора Иванова

От няколко години елхите, които се продават за коледно-новогодишните празници, биват маркирани с жълти пластини, които удостоверяват, че дръвчетата не са жертва на „незаконна сеч“, а са отсечени законно. Иглолистните, които се предлагат засадени в саксия, пък са маркирани с бяла пластина. 

Маркирането ограничава и възможността за извършване на незаконна търговия с коледния символ. Контролните пластини са уникални и трудни за фалшифициране. Те съдържат една главна латинска буква и 6 арабски цифри, като не може да се късат или сменят.

В момента продажбата на елхи вече е в ход. Цените им, в сравнение с миналогодишните, са леко завишени, като вървят от 20 докъм 80 лева, но има и екземпляри, които достигат до 150 лева. Основният ценообразуващ критерий е височината на дръвчето.

И въпреки евтината конкуренция на изкуствените елхи, мнозина залагат на традициите и украсяват в дома си жива елха. За да не протестират много природолюбителите, че се секат дръвчета - макар че тези, които се търгуват по Коледа, по принцип се отглеждат в специални разсадници - в последно време много са вървежни иглолистните видове, засадени в саксия. След като утихнат фойерверките и изметем новогодишните конфети, можем да ги засадим на двора, в парка или в някоя градска градина.

Има варианти и за пенсионерите и хората с по-ниски доходи - вместо да купуват цяла елха, те може да си създадат празнично настроение, като украсят само няколко вечнозелени клонки, които търговците предлагат за по два лева едната.

Но както се отнася и за всеки друг празник, така и за веселото посрещане на Коледа и Нова година е по-важно доброто настроение и приятната компания, а не толкова колко голяма и каква ще е елхата, около която ще се съберем. 


В категории: Репортажи , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки