Суматоха в парламента заради две жени от пациентските организации


Суматоха в парламента заради две жени от пациентските организации
Снимка: Флагман
14 Декември 2017, Четвъртък


Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ обвини левицата, че експлоатира двете представителки на пациентите

Автор: Десант

Сериозна суматоха в парламента предизвика присъствието на две млади дами на балкона. Това стана при обсъждането на ветото на президента върху мораториума за нови медикаменти в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018  г., съобщава сайтът „Флагман“.

В един момент Филип Попов от БСП поиска двете жени да бъдат допуснати в пленарната зала: „Тук сред нас на балкона се намират Любов Любомирова и Детелина Банакиева. Те са представители на тези пациенти, които в момента обсъждаме във връзка с наложеното вето. И аз правя процедура те да бъдат допуснати тук долу в зала, защото това касае именно тях и тези хора, които те представляват, които са изправени пред този тежък и сложен проблем. Моля да бъдат допуснати в зала.”

Предложението на Попов видимо обърка председателя на парламента Цвета Караянчева. Тя се обърна към депутата от БСП и му обясни, че процедурата му е недопустима. Освен това дамите били на балкона и можели да проследят дебата. След това Караянчева покани на трибуната заявилата изказване Нигяр Джафер от ДПС.

В следващия момент обаче тя обяви: „Подлагам на гласуване процедурата, която направи г-н Попов”.

Междувременно бе включен спешно звънът, който подканя депутатите в кулоарите да влязат в пленарната зала да гласуват. Десетки народни представители се втурнаха на талази към залата.

Така управляващите отхвърлиха предложението за допускане на двете жени. Едната от тях от балкона пък направи рогатия знак на метълистите с двете си ръце, гледайки към депутатите от властта.

Филип Попов след това обаче поиска прегласуване. Драгомир Стойнев от БСП пък започна да крещи от място. Председателката на парламента започна да зове за спокойствие.

При прегласуването 85 бяха „за”, 33 „против” и 77 „въздържал се”. Така допускането на дамите до залата бе окончателно отхвърлено.

Д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия, обаче поиска думата в процедура по начина на водене. Тя отправи упрек към съпартийката си Караянчева: „Уважаема г-жо председател, смятам, че допуснахте недопустима процедура, защото няма как да участват в дебата представителите на неизвестна за нас пациентска организация, защото това не беше обявено от заявителя на това желание. Законът за здравното осигуряване и за здравето има ясно регламентирани кои са национално представените пациентски организации. Те имат своето право да участват в заседанията на Комисията по здравеопазване и да дават становища по всички законопроекти.”

Дариткова обясни, че БСП експлоатират двете жени. Тя се обърна към Цвета Караянчева: „Моля, госпожо, успокойте страстите”.

В същото време зад Народното събрание десетина протестиращи зовяха за приемане на ветото на президента и за отхвърляне на мораториума върху нови медикаменти.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки