За пръв път след 9 г.: Увеличиха гарантирания минимален доход


За пръв път след 9 г.: Увеличиха гарантирания минимален доход
13 Декември 2017, Сряда


Целта е да се подобри системата за социална закрила на най-уязвимите групи

Автор: Янко Крумов

Гарантираният минимален доход, от който зависят социалните помощи и правото на социална пенсия, не беше променян в последните близо 9 години. Размерът му бе замразен на 65 лева от 2009 г.

От него зависи достъпът на хората до социални помощи, както и размерът на самите помощи, включително интеграционните добавки за хората с увреждания.

На днешното си съвещание Министерски съвет реши от 1 януари 2018 г. гарантираният минимален доход да се повиши на 75 лв. Целта е да се подобри системата за социална закрила на най-уязвимите групи.

Увеличението му ще повиши с 15% размера на месечните добавки за социална интеграция, изплащани по Закона за интеграция на хората с увреждания.

Ръст ще има и при месечните и еднократните помощи по Закона за социалното подпомагане и на помощите, регламентирани в Закона за закрила на детето.

Друг положителен ефект от повишението на гарантирания минимален доход ще е разширяването на обхвата на подпомаганите с месечни социални помощи, целеви помощи за отопление и целеви помощи за наем на общинско жилище.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки