И адмирал Иван Добрев изпрати гневно писмо за огромния скандал във военноморското училище


И адмирал Иван Добрев изпрати гневно писмо за огромния скандал във военноморското училище
13 Декември 2017, Сряда


Академичното ръководство на вуза реши да окичи с почетното звание „Доктор хонорис кауза” синът на цар Борис ІІІ, подписал смъртната присъда на патрона на училището

Автор: Десант

Странна, неразумна и недостойна история се случва в последно време с командването и Академичния съвет на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, свързана с името на патрона на морската Алма матер на България.
Очевидно сме свидетели на унизително недомислие и скандал в цялата история на морското училище.

Това изтъква в писмо до флотилен адмирал Боян Медникаров - началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” във Варна, адмирал Иван Добрев - почетен председател на Клуб „Военни моряци” към Столичната
организация на СОСЗР и почетен член на СОСЗР и на Асоциацията на възпитаниците на Морското
училище – секция София.

Повод за възмущението му е решението на Академичния съвет на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” да удостои Симеон Сакскобургготски с почетното звание „Доктор хонорис кауза”, което беше посрещнато с недоумение от морската общественост и семейството на патрона на морската Алма матер Никола Вапцаров.

Неотдавна в „Десант" дадохме трибуна на о. з. контраадмирал Румен Попов, бивш началник на ВВМУ и випусник на 48 Вапцаровски випуск, дарен с това име от майката на поета на 23 юли 1953 г., който също изрази своето дълбоко огорчение от намерението Кобургът да се окичи с това почетно звание.

Военноморското училище във Варна дава почетно звание на... потомъка на Кобурга

Ето че сега и адмирал Иван Добрев не може да прикрие гнева си от възмутителното решение на Академичния съвет на вуза. 

„Вие смятате, че г-н Симеон Сакскобургготски имал важен принос за „спасяването” на  Военноморското училище. Тук мога сериозно да поспоря с Вас, но известно ми е, че това почетно звание се присъжда и на политици без никакви заслуги към науката и към съответното училище" - изтъква той в писмото си до Боян Медникаров.

Според адмирала, проблемът е, че в случая с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” се удостоява синът на цар Борис ІІІ, който е подписал смъртната присъда на патрона на училището Никола Йонков Вапцаров и поетът е бил разстрелян „В името на Негово величество”.

Скандалното решение на Академичния съвет, взето по лична инициатива на началника на вуза, се възприема като „неуважение към паметта на Вапцаров, като отстъпление от неговата Вяра" - категоричен е адмирал Добрев.

Ето какво още казва той в писмото си до Медникаров:

„Пред четиримата свои предшественици Вие твърдите, че „Комунизмът е забравен и решението няма политически контекст”. Разбирам, че Вие много бързо забравяте.

Решението, което според Вас няма политически контекст, вече има своите политически последствия.
Ретроградните сили в България възприеха Вашето решение като сигнал за поругаване на личността, поезията и идеите на Вапцаров.

В медиите се появиха призиви, че било недостойно Морското училището да носи името на „терорист” и името трябвало да се смени?! Как Вие ще отговорите на тези призиви?!

Нима никой от членовете на Академичния съвет на ВВМУ не можа да предвиди „страничните” ефекти от това единодушно прието решение?!"

По-нататък адмиралът обобщава, че „Тук не става дума за съблюдаването на формални критерии, а за
висок морал и съвест, за човешки чувства, за дълбоки неизлечими рани в българското общество". 

Той изразява своята убеденост, че въпросният акт на академичното ръководство поставя в неудобно положение и самия г-н Симеон Сакскобурготски.

„Господин адмирал, не забравяйте, че Вие сте само временно на този пост и освен повишаването на нивото на научната и преподавателската дейност, освен утвърждаването на националния и международен престиж на ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров”, Ваш дълг е да съхранявате
традициите, съградени от Вашите предшественици
, свято да пазите името на патрона на Морското училище!

Вие ще си отидете, но паметникът на Никола Вапцаров в Морското училище на България ще остане! Паметта и преклонението пред поезията на Никола Вапцаров в България и по света ще останат!" - завършва писмото си адмирал Иван Добрев.

Само преди броени дни в „Десант" публикувахме част от изследването на проф. Илия Пеев за това как флотското висше училище получава името на своя бивш възпитаник и талантлив поет, разстрелян с царската благословия на бащата на този, който предстои да стане почетен доктор в същия този вуз.

Как Никола Вапцаров става патрон на флотската Алма матер


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Mercenary
25.03.2019 18:51:40
3
2
Ако Червената армия не беше преминала река Дунав на 05.09.1944 г, т.н. адмирал Иван Добрев - Странджата щеше да пасе дълго след тази дата патките в село Джеферли (Кичево), Варненска област.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки