Крадците на иконите от храм „Св. Илия“ в с. Режанци се изправят пред съда


Крадците на иконите от храм „Св. Илия“ в с. Режанци се изправят пред съда
Снимка: zaPernik.com
13 Декември 2017, Сряда


Светите изображения представляват оригинално изработени в средата на XIX век художествени произведения, стойността им е средно около 11 500 лева

Автор: Янко Крумов

Районна прокуратура – Брезник е предала на съд Юлиян В. (на 30 години) и Златина Н. (на 25 години), които откраднаха иконите от храм „Св. Илия“ в с. Режанци. Обвиняемите били безработни, живеели на семейни начала в Перник, уточняват от Апелативна прокуратура в София.

На 20 юли т.г. двамата пристигнали в селото с личния автомобил на Юлиян, за да посетят майка му. В жилището й те останали само няколко минути, след което решили да се поразходят из селото, като се качили в колата и отпътували към черквата „Св. Илия“, собственост на Софийската Митрополия при Българската православна църква.Сградата била с отключена входна врата и всеки имал достъп до нея. Юлиян и Златина влезли вътре, за да я разгледат. На иконостаса те видели дванадесет дървени икони, дървен кръст с изображения на „Разпятие Христово“ и символите на трима от евангелистите, както и китра с изображения на херувими.

Двамата решили да ги вземат с цел да ги продадат и по този начин да си набавят парични средства. Те натоварили всички икони, кръста и китрата в багажника на автомобила и ги закарали в антикварен магазин в София.

Там ги продали на управителя на търговския обект срещу сумата от 650 лева. За произхода на вещите обяснили, че са собственост на Златина.

На 16 август две от иконите – „Св. Йоан Кръстител“ и „Исус Христос Вседържител“, били предоставени на собственик на галерия в столицата за предлагането им за продажба на предстоящ търг.

Впоследствие всички отнети от обвиняемите вещи били върнати на енорийския свещеник.

От заключението на извършената в хода на разследването комплексна експертиза е било установено, че става въпрос за движими културни ценности, съгласно Закона за културното наследство.

Те представляват оригинално изработени в средата на XIX век и през 20-те години на XX век художествени произведения. Към момента на извършване на престъпното деяние общата им стойност е в размер 11 500 лева.

След внесен от Районна прокуратура – Брезник обвинителен акт се очаква образуване на производство пред първа съдебна инстанция и разглеждане на делото спрямо обвиняемите.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки