Битово-фекални води от плавателен съд причинили оранжевото петно край Балчик


Битово-фекални води от плавателен съд причинили оранжевото петно край Балчик
13 Декември 2017, Сряда


Това показва анализа на взетите водни проби

Автор: Десант

Готови са резултатите от проверката на оранжево-ръждиво петно - широко на места до 5 метра и дълго 200 м, появило се в акваторията на пристанището в Балчик на 24 ноември. Взета водна проба е изследвана по показатели активна реакция (pH), БПК5, разтворен кислород, наситеност с кислород, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, ортофосфати като фосфор, нефтопродукти, метали, полициклени ароматни въглеводороди и летливи органични съединения, уточняват от Басейнова дирекция „Черноморски район".

От анализираните основни физико-химични елементи за качество и специфични замърсители се е установило влошено състояние съгласно наредбата за характеризиране на повърхностните води и стандарта за качество на околната среда по показателите разтворен кислород, наситеност с кислород, БПК5, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот, ортофосфати като фосфор, желязо-разтворено, мед, арсен и цинк.

Най-вероятен източник на замърсяването са битово-фекални води от плавателен съд и дейности по пребластиране на корпуса му с противообрастващи препарати.

От Басейновата дирекция „Черноморски район“ са информирали за резултатите Морска администрация за предприемане на действия по компетентност.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки