Министърът на околната среда и водите оттегля проекта за концесията на ски зона Банско


Министърът на околната среда и водите оттегля проекта за концесията на ски зона Банско
12 Декември 2017, Вторник




Автор: Десант

"Взех решение да оттегля внесения проект на МС за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение на договора за предоставяне на концесия по защитена територия и изключителна държавна собственост , представляваща част от национален парк Пирин, община Банско, ски зона Банско. Направих всичко възможно да има максимална прозрачност на проекта на кръгла маса, н която бяха разяснени всички аспекти на начинанието. Целта беше всички заинтересовани страни да се убедят, че натрупаният с годините проблем с изграждането на втори лифт на ски зона Банско трябва да бъде решен."

Това заяви министърът на екологията Нено Димов на извънреден брифинг в МОСВ.

Този проблем има два аспекта - икономически и екологичен. Винаги съм заявявал, че трябва да има баланс между опазването на природата и икономическото развитие.

"Като министър на околната среда аз отговарям за спазването на екологичното законодателство", заяви още Димов и допълни, че в този случай режимите на това законодателство се определят в плана за управление на парк Пирин.

Вторият лифт не може да се изгради без промяна в този план. Без тази промяна не може да има изграждане на съоръжения, които да бъдат подложени на екооценки за въздействие на околната среда, уточни Димов.

Икономическият аспект и се определя в концесионният договор за ски зона Банско. Той трябва да бъде приведен в съответствие със законодателството.

Той припомни, че това е първият договор от тези тип от 2001 г. и в него има много несъвършенства, които трябва да се преценят.

"Не желая да взимам решения на инат. В търсенето на баланс оттеглям промяната в концесионния договор. Тя ще се гледа на заседание в промяната на плана за управление на парк Пирин. Той в момента е на обществено обсъждане до 22 декември. На следващото заседание на МС ще се внесат и двете точки", категоричен беше екоминистърът, цитиран от news.bg.

Не мисля, че може да се търси победа или загуба, когато се търси баланс между екологично и икономическо развитие, добави Димов.

Той уточни, че не е разговарял с еколозите, които не бяха на обсъждането за втори лифт на Банско.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки