Дурхан Мустафа не декларирал овощна градина, созополският кмет - лозе


Дурхан Мустафа не декларирал овощна градина, созополският кмет - лозе
12 Декември 2017, Вторник


Какво още показва проверката на Сметната палата за несъответствия в имуществените декларации

Автор: Десант

Членът на ръководството на противоконституционната партия „Движение за права и свободи“ ДПС Дурхан Мустафа не е декларирал придобитата заедно със съпругата му овощна градина с площ от 9 дка в айтоското село Черноград, а неговият съпартиец и също висш функционер на ДПС
Ердинч Хайрула е скрил, че жена му е станала горда собственичка на пасище с площ от 6000 кв.м. в землището на момчилграското село Загорско.

Над 10 декара иглолистна гора в смолянското село Чокманово пък е придобил мъжът на зам.-кмета на Смолян Венера Аръчкова, която също не е декларирана в имуществената декларация на неговата съпруга.

Това става видно от публикувания днес от Сметната палата Списък със заключенията за несъответствие от извършените проверки на имуществените декларации, подадени от лицата, заемащи висши държавни и други длъжности през 2017 г.

Проверката обхваща освен лицата по чл. 2, ал. 1 от Закона за публичност на  имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности (ЗПИЛЗВДДД), така и техните брачни половинки и ненавършили пълнолетие деца. Общо 275 са установените несъответствия.

Масово въпросните дами и господа са пропуснали да обявят притежавани автомобили, доходи от нетрудова дейност или дялови участия в търговски дружества.

Доста са случаите и с услужливо забравени да бъдат декларирани селскостопански имоти. Дългогодишният кмет на Созопол Панайот Рейзи например е пропуснал да спомене, че е придобил в созополското село Крушевец нива с площ от 17,691 дка и лозе с площ от 1,300 дка. С недеклариран пред Сметната палата парцел от 630 кв.м. в Хайредин се е сдобил и кметът на общината Тодор Тодоров.

Забравил е да декларира и данните, че съпругата му притежава идеални части от десет  ниви с обща площ от 25,325 дка; четири  ливади  с обща площ от 7,651 дка; три пасища с обща площ от 3,842 дка и гори с площ от 2,5 дка – всичките находящи се в землището на Банско, зам.-кметът на курортното градче Асен Кирицов.

Заместник-градоначалникът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков пък пропуснал да обяви, че жена му вече притежава в старопрестолния град офис на два етажа, тип мезонет, с разгъната застроена площ от 58 кв.м.

Зам.-кметът на Аврен Боян Георгиев си купил моторна яхта „Луизиана". Няма лошо, но забравил да я впише в декларацията си. Доста по-скромни са придобивките на кмета на Гулянци Лъчезар Яков – две моторни лодки („См 1958" и „См 0784"), но той също  си направил оглушки да ги декларира.

От Сметната палата уточняват, че в случаите, когато е съставено заключение за несъответствие, председателят на контролния орган уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите, за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, както и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност".


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки