Дочуто на Тристранния съвет: Здравната система се крепи на пенсионирани медицински кадри


Дочуто на Тристранния съвет: Здравната система се крепи на пенсионирани медицински кадри
12 Декември 2017, Вторник


Вицепремиерът Валери Симеонов се ангажира да потърси спешна подкрепа за общинските болници

Автор: Десант

Около 800 медицински сестри годишно трябва да обучаваме, за да запазим броя им такъв, какъвто е в момента. Сега от медицинските университети се дипломират 400 сестри. Голяма част от тях емигрират. Същото е положението и с лекарите, стана ясно по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

На форума бе изтъкнато, че здравната система се крепи на пенсионирани медицински кадри. Ако те решат не да продължават работа, а ефективно да излязат в пенсия ще бъдат закрити 2/3 от общинските болници.

Покрай това, Димитър Бранков от Българската стопанска камара (БСК) обяви, че десет общински болници са пред фалит. Още в рамките на тази година се очаква те да банкрутират. Тези лечебни заведения имат задължения към доставчици, както и за заплати на персонала.

По думите на Бранков, 31 са държавните и общински болници, които са в тежко финансово състояние. 

Системата е болна, въпреки че трябва да се грижи за здравето ни, констатира вицепремиерът Валери Симеонов, който се ангажира да потърси съдействие от Министерството на финансите. 

Синдикатите настояха за спешна подкрепа за общинските болници. Димитър Манолов от КТ „Подкрепа" поиска дебатът да не приключва днес, а в дискусията да се включи и Министерството на образованието и науката (МОН). 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки