Картини на унгарски художници ще украсяват най-голямата бургаска болница


Картини на унгарски художници ще украсяват най-голямата бургаска болница
Д-р Бойко Миразчийски (в ляво) приема дарението. Снимка: УМБАЛ-Бургас
12 Декември 2017, Вторник


Графиките са подарък в знак на благодарност за излекувана туристка от Унгария

Автор: Десант

Търговско аташе в посолството на Унгария у нас - Тамаш Будаи, подари на  УМБАЛ-Бургас от името на унгарския посланик - Нейно превъзходителство Текла Харангозо, колекция от картини на известни унгарски художници.

Изпълнителният директор на най-голямата бургаска болница - д-р Бойко Миразчийски, увери, че 15-те графики ще бъдат разположени на видно място в здравното заведение.

Унгарските художници са нарисували картините, докато са били на пленер в България по времето на социализма. След промените през 1989 г. графиките изчезнали, но скоро били открити в архивите на бившия Партиен дом, след което са върнати на Унгария. Впоследствие са направени репродукции, които се подаряват на важни гости и при протоколни визити.

Болницата в Бургас получи колекцията в знак на признателност за това, че лекарите от морския град това лято помогнали на нуждаеща се от лечение унгарска пациентка. Младата жена е приета  в Отделението по реанимация след тежка катастрофа. Състоянието й е изключително тежко, но бургаските доктори успяват да я стабилизират и транспортират в Унгария.

Тамаш Будаи изтъкна при предаването на картините, че Бургас и София са водещи градове по посещение от страна на унгарски туристи и затова властите в Унгария изключително много разчитат на болницата в морския град.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки