Заради скандала с лекарствата: Данъчните влизат спешно в 42 болници и аптеки в страната


Заради скандала с лекарствата: Данъчните влизат спешно в 42 болници и аптеки в страната
Снимка: Канал 3
12 Декември 2017, Вторник


Седем души са били привлечени като обвиняеми за незаконния износ на лекарства, съобщи на пресконференция днес ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев

Автор: Десант

Седем души са били привлечени като обвиняеми за незаконния износ на лекарства, съобщи на пресконференция днес ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че един от задържаните при операцията е предполагаемият лидер на групата. По думите му има достатъчно основания той да остане в ареста и след като изтече наложената му мярка за 72 часа задържане.

Останалите шестима са с мярка за неотклонение парична гаранция.

По думите на Гешев ръководителят на групата е подсъдим по два процеса - за измама и за престъпление за данъчна измама, като се смята, че има реална опасност той да се укрие и да извърши и друго престъпление.

За момента обвинението срещу групата е за незаконен износ на лекарства. Събират се материали за обвинения за пране на пари и данъчни престъпления.

"Разчитам на възложените ревизии на колегите от НАП и на проверките в болници и аптеки", каза Иван Гешев. Той допълни, че на един от задържаните ще бъде предявено обвинение и за пране на пране, тъй като е държал сума от около 500 000 лв.

"Реекспортът на лекарства не е незаконен, ако те са придобити по законен начин", уточни Гешев.

За задържаните при операцията обаче се смята, че са придобити по нерегламентиран начин и с административни нарушения.

Шефът на Специализираната прокуратура обясни още, че за момента имена на болници и аптеки, част от схемата, няма да се посочват, тъй като разследването продължава.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че прокуратурата е мобилизирана, за да се пребори с източването на НЗОК с т.нар. паралелен износ на лекарства.

"Разбира се, прокуратурата може да противодейства само по отношение на извършените престъпления", уточни тя.

Арнаудова допълни, че наблюдаващите прокурори са възложили извършване данъчни ревизии на 42 юридически лица.

"Не е моментът към този час да споделяме информацията, с която разполагаме, защото ще затрудним разследването. Ще има продължение по темата", каза още тя.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки