Скандал: Съдът във Варна оправда убиец, умъртвил мъж по особено жесток начин


Скандал: Съдът във Варна оправда убиец, умъртвил мъж по особено жесток начин
Ключови думи: Варна, клошар, убийство
11 Декември 2017, Понеделник


Окръжната прокуратура ще протестира решението на съда

Автор: Янко Крумов

Окръжната прокуратура във Варна категорично не приема произнесената днес оправдателна присъда на подсъдимия Валери М., предаден на съд за убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост и в съучастие с Димитър Д.

Със съдебния акт Валери бил признат за виновен само за причинена лека телесна повреда на убития бездомник Иван К., като съдът му наложил за това престъпление наказание 2 години и 8 месеца лишаване от свобода при строг режим.

Убийството на Иван е извършено от Валери след изтърпяване на двегодишна ефективна присъда за друго деяние. Това е и един от аргументите на прокуратурата да протестира оправдателната му присъда за квалифицираното убийство. 

Съучастникът му Димитър Д. бе признат за виновен, като съдът му наложи наказание лишаване от свобода за срок от 19 години при строг режим.

58-годишният Димитър Д. и 46-годишният Валери М. водели скитнически живот във Варна.

Роденият в русенското село Глоджево 58-годишен Димитър пристигнал във Варна през 2013 год. Изкарвал прехраната си чрез просия пред катедралния храм. 46-годишният Валери М. се подвизавал във Варна, където дошъл през 2016 год. от Австрия.

Запознали с 63-годишния Иван К. чрез друг скитник – свидетеля по делото Джевдет Х., който нощувал при него през зимата в изоставен строеж, близо до гарата във Варна.

В периода от 6 януари до 12 януари 2017 г. четиримата бездомници излезли сутринта от убежището си в строежа и всеки тръгнал да върши работата си – едни по казаните за смет, други – по пазара при търговците. Иван К. се почувствал зле, след като пил ракия. Върнал се обратно да си почива в строежа.

Останалите трима се прибрали по-късно. Избухнал спор за пари, които Валери смятал, че Иван му дължи. Разправията тръгнала и заради разхвърляните вещи из помещението. Валери и Димитър, който ходел с бастун, се нахвърлили върху лежащия върху дюшека на земята Иван К. Нанасяли му удари по тялото и главата. От ударите бастунът на Димитър се счупил.

Следващите пет-шест дни ден тримата продължили с обичайните за скитническия живот занимания. Трупът на 63-годишния Иван бил увит в юрган, завързан със сезал и хвърлен през отвор в плочата на долното ниво на строежа, пълно с вода. Изчезването на възрастния човек направило впечатление на търговците от пазара, на които той помагал срещу дребни суми.

На 12 януари 2017 г. полицейски служители извършили рутинна проверка на обитаваното от скитниците помещение. Така било установено, че  Валери М. е обявен за издирване в Австрия. Той бил задържан и отведен в Първо РУ на МВР.

Същите полицейски служители проверявали изоставения строеж и на 5 януари. Тогава видели, че там нощувал и Иван К., който сега отсъствал.

На 20 януари 2017 г. подсъдимият Димитър Д. не издържал да пази повече тайната за убийството, отишъл в полицията и разказал за станалото. Тялото на убития бездомник Иван било извадено с водолаз от наводнения подземен етаж.

Назначената по делото тройна съдебномедицинска експертиза установила множество травми по цялото тяло на убития, но като причина за смъртта на Иван К. се сочи механична асфикция от притискане и в допълнение - тежка гръдна травма със счупване на гръдната кост.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки