Кметът на Банско: Предложението на еколозите автобуси да качват туристите в ски зоната е абсурдно


Кметът на Банско: Предложението на еколозите автобуси да качват туристите в ски зоната е абсурдно
Снимка: Община Банско
11 Декември 2017, Понеделник


„Зелените" ни обясняват как трябва да вкараме още 1000 автомобила в планината, вместо да направим един нов кабинков лифт - уточнява Георги Икономов, който е категоричен, че няма никаква опасност курортът да бъде изключен от ЮНЕСКО

Автор: Десант

Жителите на ски курорт №1, подкрепени от жителите на още 5 населени места в региона, се канят да протестират в София заради поредното отлагане от МС на решението за промяна в концесията, което би позволило построяване на втори кабинков лифт към ски зоната.

Това обяви кмета на община Банско Георги Икономов по време на пресконференцията за новия ски сезон.

Според него пред общината стои и един друг важен проблем - изграждането в най-скоро време на газопровода от Симитли до Банско. Така газта, която сега се кара с камиони ще поевтинее, а по този начин и гражданите ще минат на по-екологично гориво. „Това е един много важен екологичен проблем, който го игнорираме и никой не говори за него. С други думи има много по-екологични теми за засягане от зелените да ни обясняват как трябва да вкараме още 1000 автомобила в планината вместо да направим един нов кабинков лифт“.

Икономов бе категоричен, че за пореден път се пускат лъжи по адрес на ски зона „Банско“.

Няма никаква опасност да бъдем изключени от ЮНЕСКО, защото това е една буферна зона и всички знаят, че тя съвпада с териториално устройствения план на ски зоната, приет още през 2000 г и допълнен и изменен през 2004 г. При последното си посещение в Банско заради клевети от „зелените“ от ЮНЕСКО видяха, че няма нищо вярно в това.

И заключението, че Банско не е застрашен от изключване като обект от национално и световно наследство, бе записано в доклад, изнесен на сесията в Истанбул. Стига това, което се прави в буферната зона да бъде съгласно всички екологични изисквания и закони, и държавата да гарантира това нещо.

Тези спекулации как капацитета на кабинката може да бъде увеличен двойно и дори да се пускат автобуси, които да качват туристите в ски зоната, е най-абсурдното нещо което един еколог може да предложи“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки