Пуснаха под парична гаранция корумпирания шеф на дирекцията по безопасност на храните в София


Пуснаха под парична гаранция корумпирания шеф на дирекцията по безопасност на храните в София
Снимка: News.bg
11 Декември 2017, Понеделник


Антон Генов мачкал конкурентни фирми на дружеството, в което работи синът му

Автор: Янко Крумов

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе днес обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу Антон Генов – директор на Областната дирекция по безопасност на храните – София (ОДБХ – София).

Той е обвинен по два текста от НК - престъпление по служба и принуда.

На 5 октомври миналата година Генов е разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на дружество в Нови Искър, където се съхранявала отработена мазнина, изкупувана от заведения за обществено хранене.

Продуктът служи като основна суровина за производство на биогориво. Също така разпоредил това имущество да бъде иззето. Подобна проверка и действия по изземване не са от компетентността на ОДБХ - София, тъй като не се касае за храни, а за отпадък.

Извършването на такава проверка е от компетентността на РИОСВ – София. С тези си действия обвиняемият е превишил властта си.

В хода на разследването е установено също, че целта на Антон Генов е да се набавят облаги за друга фирма, в кято по същото време е работел синът му.

Дружеството се занимава със същата дейност както потърпевшата – изкупуване на отработена мазнина и реализирането й като суровина за производство на биогориво.

Събрани са доказателства, че обвиняемият е извършил още едно деяние на престъпление по служба.

На 5 ноември 2016 г. Генов разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на друг конкурент на фирмата, в която работи синът му - „Б. Е. О.“ ЕООД - гр. София, Ботунец, където съхранявали отработена мазнина и да бъде иззето посоченото по-горе имущество.

Както вече беше споменато подобни действа не са от компетентността на управляваната от Генов ОДБХ - София, а от РИОСВ-София. Проверка на място била извършена, но до изземване на вещите не се стигнало, тъй като след сигнал „Б.Е. О.“ ЕООД до БАБХ, действията на ОДБХ - София били преустановени.

На Антон Генов е повдигнато обвинение и за това, че през месец октомври 2016 г. е направил опит да принуди управител на търговско дружество с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност на територията на гр.София, като злоупотребил с властта си - престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. с чл. 18, ал. 1 НК. Това търговско дружество е с основен предмет на дейност също изкупуване и реализиране на отработена мазнина и представлява конкурент на дружеството, в което работи синът му.

Генов е с мярка за неотклонение „Гаранция в пари в размер на 5000 лв.“.
Предстои насрочване на делото от съда.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки