Четири жертви при ударите на израелската армия в ивицата Газа


Четири жертви при ударите на израелската армия в ивицата Газа
09 Декември 2017, Събота


В Кайро се събират страните членки на Арабската лига, които се очаква остро да критикуват решението на Доналд Тръмп


Четири жертви, удари на израелската армия в ивицата Газа и протести в целия свят – това е досега равносметката от сблъсъците в Израел и палестинските територии, след като американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, съобщава БНР.

Двама палестинци са убити рано тази сутрин при израелски въздушен удар по позиции на Хамас в ивицата Газа. Израелската армия заяви, че е нанесла няколко удара в отговор на ракетите, които бяха изстреляни от палестинския анклав вчера, по време на протестите срещу решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел. Тогава загинаха двама палестинци.

Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание. ООН е изключително обезпокоена от ескалацията на насилието, заяви специалният координатор на световната организация за близкоизточния мирен процес Николай Младенов на извънредна среща на Съвета за сигурност в Ню Йорк.

Ако израелско-палестинският конфликт не бъде решен съгласно съответните резолюции на ООН и по начин, който отговаря на основателните национални претенции и на двата народа рискуваме вихърът на религиозния радикализъм да погълне Близкия изток, допълни той.

Решението на американския президент не съответства на резолюциите на Съвета за сигурност, заявиха посланиците на Франция, Великобритания, Италия, Швеция и Германия в ООН, без да споменат ответни мерки. На извънредното заседание на Съвета за сигурност САЩ са оказаха в изолация.

Отхвърляйки проповедите и уроците, постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли повтори, че Тръмп не е заел позиция за границите и увери, че САЩ са ангажирани с мирния процес: „Мога да кажа с пълна увереност, че САЩ са дълбоко ангажирани с постигането на мирно споразумение между израелците и палестинците. За съжаление мир до сега не беше постигнат. Но ние не се предаваме.”

Палестинското ръководство ще се срещне днес в Рамала, за да обсъди новата ситуация в Близкия Изток.

Съединените щати не могат да бъдат посредник в израелско-палестинския мирен процес, заяви палестинският президент Махмуд Абас. В Кайро се събират страните членки на Арабската лига, които се очаква остро да критикуват решението на Доналд Тръмп.

То е равносилно на непредизвикана провокация и подкопава доверието на арабите в Съединените щати, коментира генералният секретар на организацията Ахмед Абдул Гаит.


В категории: Свят , Новини , Международна политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки