Изграждаща се спортна зала в Мездра глътна близо 6 милиона лева... до кота нула


Изграждаща се спортна зала в Мездра глътна близо 6 милиона лева... до кота нула
09 Декември 2017, Събота


Установените от финасова проверка нарушения са предадени на специализираната прокуратура

Автор: Дина Харизанова

Финансова ревизия на обект „Многофункционална спортна зала“ в Мездра установи, че до тук за изграждането на съоръжението, което в момента е на кота нула, са били платени 5 319 936, 07 лева.

Договорите с фирмата изпълнител (консорциума „Мездра спорт“ с водещ партньор „Галчев инженеринг“) са подписали бившите клетове Иван Аспарухов, Николинка Кътовска и Валентин Вълчев. Те не са осъществили контрол върху извършването на строителните работи и с бездействията си са причинили значителни щети на общинския бюджет. Това е заключението от инспекцията на органите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ)-София.

Сагата с изграждането на многофункционалната спортна зала в Мездра датира още от 2006 г., когато е възложена първата обществена поръчка. От тогава са сключени общо 11 договора , по които са поети задължения на обща стойност 11 028 323, 17 лв. с ДДС.

Финансовата проверка е установила неправомерно завишаване на количествата СМР, което е предпоставка за дублиране на вече изпълнени действия и повторно изплащане на вече извършени строителни работи.

По проект в многофункционалната зала се предвижда да се практикуват 15 вида спорт и спортни танци: художествена и спортна гимнастика, лека атлетика, хандбал, баскетбол, волейбол, борба, бокс, бадминтон, вдигане на тежести, джудо, колоездене, тенис, тенис на маса и фехтовка. Съоръжението трябва да разполага с тренировъчна зала за гимнастика; лекоатлетическа писта с дължина 60 м; тренировъчни зали за вдигане на тежести; обслужващи помещения, в т. ч. за радио и телевизионно излъчване и пресцентър с две конферентни зали; комплекс сауна и масаж, съблекални, треньорски и лекарски кабинети, кафене за спортистите и т. н.


Така трябваше да изглежда непостроената спортна зала. Снимка: Община Мездра

Материалите от финансовата инспекция, предизвикана по сигнал от настоящия кмет на Мездра Генади Събков, са изпратени до специализираната прокуратура.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки