Проф. Пламен Павлов: Според Севърския договор Турция щеше да я има само в Анадола


Проф. Пламен Павлов: Според Севърския договор Турция щеше да я има само в Анадола
Снимка: Труд
08 Декември 2017, Петък


Според този договор Западна Мала Азия остава в Гърция. На Турция й вземат Константинопол и Източна Тракия, правят се арменска и кюрдска държави

Автор: Силвия Горанова

Правителството трябва да реагира на поредното настояване на Ердоган за ревизиране на Лозанския договор от 1923 г., който установява границите на съвременна Турция, защото следващата заявка на турския президент вероятно ще бъде за България.

Това каза за пред агенция „Фокус“ историкът и водещ на предаването „Час по България“ на телевизия СКАТ проф. Пламен Павлов. Според него тревога будят думите на Ердоган, че чрез Лозанските съглашения не се решават правата на мюсюлманите в Западна Тракия, които той определя като негови турски сънародници.

Проф. Павлов припомни, че една значителна част от мюсюлманите в Западна Тракия са българи, а не турци и дори тези, които са с мюсюлманско съзнание имат българска кръв.

Не за пръв път Турция и лично президентът Ердоган поставят въпроса за ревизия на Лозанския мирен договор, казва историкът. И допълва, че при първия път правителството с външен министър Даниел Митов е реагирало с протестна нота, че това е недопустимо.

„Виждаме, че президентът Ердоган продължава последователно да провокира напрежение в тристранните гръцко-турско- български отношения и ние трябва да изразим неудовлетворението си от това, което се предлага без дори да бъде консултирана България по никакъв начин. Лозанският мир третира и границата с България“, каза още Пламен Павлов.

Той коментира, че провокацията на турския президент съвсем неслучайно съвпада с провеждащия се на високо равнище в София форум за регионалното развитие на Балканите, защото страната му има претенции за сфери на национален интерес към някои от държавите в региона.

Малко по-късно днес Пламен Павлов изрази пред „24 часа“ следната позиция:

„Турският президент добре се е сетил за Лозанския договор, но не е ли добре да погледне и към предхождащия го Севърски договор, където Турция щеше да я има като държава само в Анадола?

Според този договор Западна Мала Азия остава в Гърция – районът Измир остава извън Турция. Вземат й Константинопол, и Източна Тракия, правят се арменска и кюрдска държави.

А и ние щяхме да си запазим Западна, т.е. Беломорска Тракиа.

Днес апелът на Ердоган да се ревизира Лозанският договор, е за да се извлече полза за Турция. На практика той призовава да се оспорват правата върху островите в Егейско море и над Западна Тракия. Типично за неоосманския подход на Ердоган.

Гърците губят войната с Турция и гръцкото население е прокудено, а арменците плащат с кръвта си в масовите кланета след загубата.

В момента съществена част от мюсюлманите в Западна Тракия са от български произход. А там сега има проникване на турски капитали и туристи, което е признак за турски интерес към тази съседна на България територия.

Не е добре тези претенции на Ердоган, макар и според мен да блъфира, да не бъдат вербално поне санкционирани. Защото днес ние говорим за Западни Балкани, за интеграция, а той с подобни изказвания ни намеква за Осменската империя.

На пръв поглед Лозанският договор не засяга България. На евентуална промяна на днешното положение би дестабилизирала целия район и в частност България.“


В категории: Новини , История , Международна политика , Свят

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Приятел на България
08.12.2017 15:33:44
0
1
Виждам че този професор продължава да обвини Гърция в неспазване на правата на "българското етническо малцинство помаци" въпреки че в Гърция няма етнически малцинства (както и в Бг и Франция) и въпреки че българите християни нямат добро мнение за българите мюсюлмани, смятат ги за някакви предатели. Освен това българските претенции към Западна Тракия в сравнение с гръцките са неоснователни. Ако Западна Тракия е днешна гръцка Тракия и Източната е днешната турска какво е Българската Тракия (с център Пловдив)??? По-точно би било югозападната и югоизточната Тракия а българската такава = северната Тракия.
1
Приятел на България
08.12.2017 15:24:50
0
0
България, за разлика от Гърция, има огромен брой цигани мюсюлмани с турско етническо съзнание (без разлика дали с майчин език цигански или турски) и висока раждаемост, които освен това са в процес на религиозно радикализиране.
Наистина ако Турция повече не признае Лозанския договор в сила ще се върне Севърския. Не може Турция частично да не признава Лозанския, само когато става дума за мюсюлманското малциснтво в Гърция.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки