Ще бъдат ли променени правата на българите в Англия след Брекзита


Ще бъдат ли променени правата на българите в Англия след Брекзита
08 Декември 2017, Петък


Започва втора фаза на преговорите след 15 декември, съобщават от представителство на ЕК в България

Автор: Десант

Европейската комисия препоръча днес на Европейския съвет (съгласно процедурата по член 50 от Договора) да приеме, че на първия етап от преговорите с Обединеното кралство е постигнат достатъчен напредък.

Оценката на Комисията почива на съвместен доклад, приет от преговарящите на Комисията и на правителството на Обединеното кралство, който бе подкрепен от министър-председателя Тереза Мей по време на среща с председателя Жан-Клод Юнкер.

ЕК е удовлетворена от осъществяването на достатъчен напредък по всяка от трите приоритетни области, определени в Насоките на Европейския съвет от 29 април 2017 г. — правата на гражданите, диалогът относно Ирландия/Северна Ирландия и финансовото споразумение.

Преговарящият на Съюза изказа уверения, че житейският избор на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще бъде защитен.

Правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, и на гражданите на самата държава, живеещи в ЕС-27, ще останат непроменени след излизането от ЕС. Това се отнася и за българите, които работят на Острова.

Освен това Комисията е гарантирала, че всички административни процедури ще бъдат лесни и евтини за гражданите на ЕС в Англия. Що се отнася до финансовото споразумение, Великобритания е приела, че ангажиментите, поети от ЕС-28, ще бъдат изпълнени.

По въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия Обединеното кралство признава уникалната ситуация на остров Ирландия и е поело съществени ангажименти за избягване на въвеждането на „твърда“ граница.

Сега Европейският съвет (член 50) трябва да реши на заседанието, което ще се проведе на 15 декември 2017 г., дали е постигнат достатъчен напредък, позволяващ преминаване на преговорите към втората фаза.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки