Запечатват ценни ръкописи в „капсули на времето"


Запечатват ценни ръкописи в „капсули на времето"
Снимка: gabrovo.bg
06 Декември 2017, Сряда


Иновативният метод спомага за дългосрочното съхранение на старопечатни книги

Автор: Десант

Габровската библиотека ще прилага иновативен метод за дългосрочното опазване на съхраняваното в нея културно-историческо наследство. В частност, ценните стари ръкописи ще бъдат поставени в т.нар „Капсула на времето“!

В нея съдържанието на кислород е само 0,3% и така старопечатните книги ще бъдат изолирани от влиянието на околната среда. Чрез този метод се прекратява окисляването, биологичната и микробиологична деградация на документите. И тъй като материалът, от който е направена капсулата, е прозрачен, ръкописите могат да бъдат показвани във витрини и изложби, уточнява сайтът gabrovo.bg.

Съвременният екологичен метод „Аноксия“ е предназначен за превенция, дезинфекция и дългосрочно съхранение на обекти на книжовното културно-историческо наследство. Методът се състои в процес на отстраняване на кислорода в затворено пространство чрез  изолиране на книгите в балон, изграден от специален найлон с висока степен на непропускливост на кислород. Въздухът в балона е заместен от инертен газ (азот, аргон или въглероден двуокис). В тази среда книгите остават 21 дни.

Превантивната аноксия задържа деградационните (химични и биологични) процеси в хартията. След 21 дни книгите ще бъдат обезпрашени и готови за съхранение. Този процес не предизвиква вторични ефекти и не представлява риск за здравето на работещите и потребителите.

Целият фонд  от старопечатни книги на български и чужди езици, притежаван от Регионална  библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово ще бъде подложен на този иновативен метод за съхраняване и опазване на книжовното културно-историческо наследство. Най-ценните ръкописи вече са положени в аноксични капсули на времето.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки