Какво се е случило с госпожица Лили в една морска буря


Какво се е случило с госпожица Лили в една морска буря
Снимки: Силвия Горанова
06 Декември 2017, Сряда


Това разкрива изложбата „Завръщане въ стария Бургасъ", в която може да се видят и тоалетите бургазлийките от старо време 

Автор: Десант

Атрактивна изложба, открита навръх Никулден в бургаския Културен център "Морско казино", пресъздава автентичната атмосфера на Бургас отпреди век.

Експозицията „Завръщане въ стария Бургасъ" е посветена на празника на града и предлага твърде любопитни моменти от миналото край морето. Тя е дело на отдел "Краезнание" и е подготвена с материали от фонда на Регионална библиотека "Пейо Яворов" в морския град и РИМ-Бургас. 



Тук може да се видят част от модните тоалети, с които някога са кокетничили бургазлийките. А също и стари домакински журнали, култовата шевна машина "Сингер" и различни други образци от бита на някогашните жители на покровителствания от св. Николай Бургас. 



Направена е и възстановка на кабинета на бургаския градоначалник.



Изрезки от пожълтелите едновремешни газети припомнят и вицове, които в доброто старо време са забавлявали бургазлии. Ето един от тях: „Тя: - Знаете ли, г-н Димитров, че госпожица Лили щяла насмалко да стане жертва на една буря в морето? Г-н Петров я спасил и се сгодил за нея.
Той: - Значи жертва на бурята станал той".



Очевидно нашите предци са имали тънко чувство за хумор и са се смели на същите неща, които и днес предизвикват усмивка. 

Както вече "Десант" съобщи, един от най-ценните експонати в изложбата е оригиналът на завещанието на големия благодетел на морския град - Александър Георгиев - Коджакафалията.

За първи път: Показват завещанието на Бащата на Бургас




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки