Преди 30 години преносимият диск за запис на файлове струвал 1000 долара и се побирал в... раница


Преди 30 години преносимият диск за запис на файлове струвал 1000 долара и се побирал в... раница
05 Декември 2017, Вторник


В него са могли да се съберат 20MB информация

Автор: Десант

Преди 30 години единственият начин да си вземете файлове, с която да продължите да работите на компютъра вкъщи, да речем,  е бил преносимият диск на Maynard.

„Оставете компютъра, но вземете диска" - гордо и дръзко призовава рекламният текст от юлското издание на Byte от 1985 г.

Но за да пренесеш въпросният носител на памет, е била необходима цяла раница. В нея преди повече от 30 години работохолиците са могли да съберат 20MB. А цената на диска достигала над 1000 долара.

Както коментират от водещото списание за компютри и Интернет „PC World", което публикува ретроспективната статия, всичко това е още един пример за това колко бързо се развиват технологиите и колко сме облагодетелствани от тях.

Така например наличието на топла вода и електричество във всеки дом е отнело на хората хилядолетия, но преминаването от 20MB към 2 000 000 000MB (2TB) - само 30 години.

Разбира се, идните поколения най-вероятно ще се смеят на подобни архаични обеми. Сигурно съвсем обичайно ще е, ако след 100 години ни попитат ехидно: „Нямате ли ретинов репликатор, който да прехвърля поне по 100 хексабайта директно в мозъка ви?", обобщават от „PC World".

Източник: PC World


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки