Коригират коритото на река Ерма заради замърсяване от хвостохранилище


Коригират коритото на река Ерма заради замърсяване от хвостохранилище
Снимка: Басейнова дирекция "Източнобеломорски район"
05 Декември 2017, Вторник


Започна и административно-наказателна процедура за налагане на санкции на „Горубсо Златоград“ АД

Автор: Десант

Миналата седмица, както вече „Десант" писа, за пореден път граждани на Златоград подадоха сигнал за замътване на реките Голяма и Върбица, като изразиха сериозни опасения за качеството и на питейната вода в града. Извършената проверка от Регионалната инспекция по околна среда и водите, съвместно с експерти на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район" установиха наличие на тежки метали във взетите проби. Като източник на замърсяването бе посочено хвостохранилище „Ерма река".

Пясък от хвостохранилището на река Ерма размъти водите в Златоградско

Като мярка срещу замърсяването от хвостохранилището край Златоград в спешен порядък бе предприета корекция на коритото на река Ерма. Проверка на 4 декември на място установи, че вече са започнали действията по коригирането на реката в съответствие с предписанията на РИОСВ - Смолян.

Целта е намаляване на размътването на хвоста в опашката на хвостохранлището „Ерма река“, като се уловят свежите води на реката и се отведат относително бистри в утаечното езеро. Очакваният ефект е предотвратяване на замърсявания при интензивни валежи.

Успоредно с това, РИОСВ – Смолян е започнала административно-наказателна процедура срещу оператора на хвостохранилището „Горубсо Златоград“ АД за налагане на санкции.

След среща с областния управител на Смолян Недялко Славов е взето решение да се направи междуведомствена проверка с представители на всички институции, които имат отношение към решението на проблема. Заедно с това продължава и засиленият съвместен контрол от страна на органите на МОСВ - РИОСВ – Смолян и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР), като отново се вземат водни проби.

Операторът на хвостохранилището също извършва ежедневен мониторинг на отпадъчните води от изхода на хвостохранилище в съответствие с даденото предписание от инспекцията.

Тъй като хвостохранилището е от язовирен тип и представлява депо за минни отпадъци, за вземане на отношение по компетентност са сезирани още Министерството на енергетиката и Държавната агенция по метрология и технически надзор.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки