Повече пари, но и по-високи изисквания към вещите лица


Повече пари, но и по-високи изисквания към вещите лица
05 Декември 2017, Вторник


Едно от условията, по предложение на Министерството на правосъдието, е те да притежават образователно-квалификационна степен „магистър“ или „бакалавър“

Автор: Янко Крумов

По-високи критерии при подбора на вещи лица и съответно по-високо заплащане на труда им са едни от основните промени, заложени в проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

Проектът днес бе публикуван за обществено обсъждане след продължителен дебат и нанесени предложения на участниците в извънредното заседание на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, проведено на 21 ноември.

Едно от условията, на което трябва да отговарят специалистите, утвърдени за вещи лица, за вписването им в списъка на вещите лица е да притежават образователно-квалификационна степен „магистър“ или „бакалавър“.

Високата образователна степен е предпоставка за задълбочени знания в областта на науката, изкуството или техниката. Не се лишават от възможността да бъдат вещи лица и специалисти, които са със завършено средно образование, като изискването за тях е обвързано с по-дълъг професионален стаж, което е гаранция за професионализъм в конкретната област.

За подобряване на бързината на процеса и качеството на изготвяните експертизи за първи път се въвеждат и конкретен критерий за бързина на експертизите, по  които вещите лица да бъдат заличавани от списъците, ако затрудняват процеса.

Увеличава се размерът на почасовото възнаграждение на вещите лица, като същото се определя като 3% от установената минимална работна заплата за страната към датата на възлагане на експертизата.

Експертите вече ще получават и допълнително възнаграждение за работа в почивните дни, но само когато изрично от възложителя е посочено, че експертизата следва да бъде извършена в условията на извънреден труд.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки