Бойко Пенков за схемите, свързани с нелегалния износ на лекарства


Бойко Пенков за схемите, свързани с нелегалния износ на лекарства
05 Декември 2017, Вторник


Постоянно получаваме сигнали, че липсват  лекарства като инсулин, за повишено кръвно налягане, за онкологични заболявания, казва зам.-министърът на здравеопазването

Автор: Силвия Горанова

Постоянно получаваме сигнали, че липсват лекарства – защото се изнасят по криминален начин от България в чужбина, тъй като там цените са по високи, коментира в студиото на „Тази сутрин” зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Най-често обажданията били за лекарства като инсулин, за повишено кръвно налягане, за онкологични заболявания и други хронични болести. Тези лекарства би трябвало да са налични, тъй като са ясни нужните количества, така че се внасят дори с 10-15% повече.

После обаче тези лекарства изчезвали.

По думите на Пенков сивият сектор на този нелегален износ е за около 200 млн. лв. годишно.
Зам.-министърът посочи, че в схемите вероятно има и медицински лица, и обрисува няколко сценария.

Например, постъпваш в болница, пише ти се диагноза, изписва ти се лекарство, което е „интересно”, но то не се прилага, защото реално нямаш нужда от него, а после това лекарство се изнася.

Другата практика е свързана с аптеките – трябва, например, да си купиш лекарство за астма, но трябва да се доплати 25%. Затова ти препоръчват друго, без доплащане, а по-скъпото лекарство се изнася.

При някои проверки се оказва, че в складовете има лекарства, но те не се разпространяват в мрежата и в края на месеца се изнасят, защото няма нужда от тях.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки