Валери Симеонов: Нужна е по-добра енергийна свързаност на страните от ЕС


Валери Симеонов: Нужна е по-добра енергийна свързаност на страните от ЕС
04 Декември 2017, Понеделник


Постигането на стабилен Европейски енергиен съюз беше акцент в изказването на звицепремиера по време на форум на Вишеградската група

Автор: Десант

Постигането на стабилен Европейски енергиен съюз беше акцент в изказването на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов във форум на Вишеградската група с участието на България, Румъния, Гърция, Сърбия, Хърватия и Словения.

Той подчерта, че Европейският енергиен съюз трябва да отразява спецификите на отделните държави членки и да се базира на равнопоставеност и отбеляза необходимостта от по-добра енергийна свързаност и интеграция на страните от Европейския съюз.

Вицепремиерът Симеонов участва в Срещата на министрите на външните работи във формат В4+ в Будапеща по покана на министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто.

„По време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат продължени усилията за завършване на междусистемната свързаност и изграждане на липсващата енергийна инфраструктура между страните от Западните Балкани, с което да се гарантира сигурността на енергийните доставки в региона“, коментира Симеонов.

Вицепремиерът посочи важността на изграждането на интерконекторни връзки с Гърция, Сърбия и Турция, осигуряване на непрекъсваеми двупосочни доставки на природен газ между Гърция, България, Румъния и Унгария, работата върху изграждане на газов хъб като част от Южния газов коридор, както и нужния плавен преход от регулиран към либерализиран пазар, придружен с ефективни схеми за подпомагане на уязвимите потребители.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки