Фалшивите новини, свободният народ и неговата класа


Фалшивите новини, свободният народ и неговата класа
04 Декември 2017, Понеделник


Нароиха се сайтове ментета, които имитират нагло оригиналите и така подвеждат публиката. Вижте кои са те 

Автор: Диана Славчева

Сайтовете, фабрикуващи фалшиви новини, се роят напоследък като зайците. Те са като мюретата на изкуствените патици и се явяват изкусителна примамка за наивните политикани, които намират трибуна да се изкажат по "горещите теми", да споделят попръжни, да коментират „авторитетно" щяло и нещяло без оглед на нивото си на компетентност, грамотност и познания.

Знаят се кои са - самите им названия не крият фалшивата им насоченост - Гъдел нюз, Трол нюз, Фейк нюз и пр.

Защо им се връзват хората ли - ами защото никой не си прави труда да отвори страницата с "новината". Заглавието й е достатъчно да развърже езиците и да потекат реки от хлевоусти бръщолевиници и упражнения на тема "всички са маскари и продажници".

Има и още една категория сайтове, бълващи фейк - и те са много по опасни от „гъделите" и „троловете". Тези, които чрез елементарна мимикрия се подвизават от името на вече наложили се и авторитетни медии, подвеждайки аудиторията, че източникът е „сериозен".

Такъв е случаят с два сайта, наричащи се "Свободен народ" - фалшив и истински. „Свободен народ" - оригиналът


​...и „Свободен народ" - ментето

Още по-неразличима е разликата между двата интернет портала, наречени "Класа" - единият е реалният наследник на някогашния вестник, който продължи да съществува като сайт; а другият - неговото менте. Дори и за журналистите от бранша е трудно да ги различат. Какво остава за обикновената публика. "Класа" - оригиналът...и "Класа" - ментето

Става все по-трудно за нашего брата да се ориентира в това кое е лъжа, и кое - истина. Всичко зависи от това доколко ще прояви интелигентност да провери добре източника на "новината". Преди да почне да съска и да плюе!

Това все пак е въпрос на себеуважение. Не ли?! 


В категории: Новини , Коментари

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
?
07.12.2017 10:49:05
0
0
Християнският град. Християнското наследство. Не варварският, езическият или предхристиянският? Срещам в текст. Няколко пъти за Европа. Явно не е просто словосъчетание.... Разкрива се като термин с неизвестно значение, като Граждани, Гражданско общество, Права, Свободи, Демокрация... В тези пластове от смисъл, като в *европейската риторика*... имало смислови измерения, връзки, които аз за пръв пъти, все едно трябва да намирам, откривам, разплитам. Защото нищо не се връзва. Зад каламбурите от инженеринг. Като археолог. В океан от неизвестни неща. Бедна култура, дух, слово. Защото Християкият град, в този смисъл е бил унищожен! Църквата. Нямало Дух в града /проф. Дичев/, защото не е Християнки град! Още подсказки за размисъл - градът и киното, например биха били също много полезни. Жалко ,че тез много сериозни проблеми въобще не са намерили място ... в някакви стъпки за хармонизация към Европа и България.
2
?
06.12.2017 13:23:35
0
0
Духовното и литературното наследство ни учи, че първо е идеята за града, голям, малък и т.н. в мрежата от системи, природни дадености и конткест от перспективи, творчество и развитие. Надхвръля чертежа, композицията. В основата е идеята за хармоничното и замайващото разнообразие в редуващите се хармонично вплетени, замислени зони, ансамбли, акценти... Които правят градската среда и градския живот в хармония. Карат също хората да обичат града, улицата и т.н. Много човешко, творческо изкуство. Не изградено на анти-тезата или контрастивно,т.е. дисхармонично...., агресивно, деструктивно. Творчеството на Вивалди е било неизвестно, скрито, т.е. забранено дълги години... Както са изчезнали неща, или са реформирани, в кавички....
1
медийни
05.12.2017 13:19:47
0
0
Градът като Литература/Медия/Мит/Легенда/Емоция/Дух! (и Образна и Шумова, вкл. "интер-културни" жанрове и т.н. равнището на образование, ако има такова, като речево/писмено поведение). Ако не стигаме до ниво Литература - тогава Език, Говор, Слово. Жанрове... в съответните литератури; градски жанрове, градове.... Примерно, барокът, елементи от него...в тяхното съчетание като (носител, жанр) на Романтизма. Барокът е заминал/изчезнал... поне от София. Българският гражданин и Говорът. Хайде сега постановката за Народния език през комунизма срещу Високия. Фалшива пропаганда. Сега на тази основа, и заради куп извращения по новата европейска риторика, така е дефинирана в действително учени книги, чисто и просто се разви/развива Маниеризъм. Индустриален маниеризъм. Индустриален град. Или Сошълайзинг. Библията като Висок език. Библията не е Народен говор. Наречени са Свещени книги. Освен това в Маниеризма - няма емоция. Няма дух. Градът няма дух. По повод както и Фалшивите новини, така и статия В каква София се живее, в. Сега, проф. Ивайло Дичев /не регистрира ??? Дали са електронни престъпления за мнение - е последната ми грижа. Видях и проф. Иван Илчев....заслужава да се изследват тези проблеми..../ Въз основа на този прочит, се очертават толкова тъжна, трагична, престъпна картина. В. Десант - пише и за БАН. акво става в тая държава с толкова много лъжи.... мисля, че по езика и градовете са много тежки нещата... И е странно, че специално за града и др. европейски неща, само България не иска да е Европейска! Тогава какво прави в Европа? като не ти харесва Европа - махай се. Това е.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки