Всичките прасета на мезета трябва да бъдат проверявани за трихинелоза


Всичките прасета на мезета трябва да бъдат проверявани за трихинелоза
04 Декември 2017, Понеделник


Напоследък се отчита увеличаване на броя на положителните проби за наличието на заразата. Вижте съветите на БАБХ за това как да сме спокойни, че мръвката е безопасна

Автор: Десант

Предстоят много приятни семейни празници, при които традиционно се увеличава консумацията на свинско месо. Но от  Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предупреждават, че от началото на годината до момента са констатирани 86 положителни за трихинела проби от диви и домашни свине, като в последните няколко седмици броят им значително се е увеличил.

Засегнатите области са Шумен, Кърджали, Силистра, Търговище, Смолян, Ловеч, Пловдив, Кюстендил, Пазарджик, София град, София област, Стара Загора, Бургас, Благоевград - уточняват от Агенцията и посочвату че от ловните дружинки и частни стопани са иззети и унищожени над 4600 кг свинско месо и субпродукти.

Поради тази причина от БАБХ призовават ловците в цялата страна и особено ръководителите на ловните дружинки да не подценяват опасността от трихинелоза. По закон те са лицата, отговорни да предоставят проба за анализ от всяко отстреляно прасе в акредитирана лаборатория.

Вече има случаи, при които е установено наличие на паразита в проби, които първоначално са били тествани по стария компресионен метод и трихинели не са били открити. Използването на неакредитирани методи е рисково и не винаги гарантира надеждност.

Затова съветът на специалистите е, преди да се предлага на трапезата дивечово месо, да бъде категорично установена неговата безопасност чрез получаването на отрицателен лабораторен резултат от акредитирана лаборатория.

Характерно за Коледа е и клането в домашни условия на отгледани в къщи прасета. От БАБХ обръщат внимание, че дори и в домашни условия прасетата могат да бъдат заразени с трихинела. Затова всеки, който коли животно за лична консумация, също да носи проба за анализ, преди да го предлага на трапезата на семейството си.

От Агенцията по храните припомнят, че в края на 2016 г. в резултат на небрежност или незнание 4 души бяха хоспитализирани с доказана трихинелоза, само защото са консумирали суджуци, приготвени с месо от прасе отгледано и заклано в домашни условия.

Иначе от БАБХ уверяват, че потребителите могат да бъдат спокойни, че месото, пуснато за реализация в търговската мрежа на територията на страната задължително е преминало ветеринарномедицински контрол в кланицата, в която животните са заклани, било то с произход България или с произход друга държава членка.

Върху трупното месо задължително се поставя здравна маркировка с форма на овал, която съдържа регистрационния номер на месодобивното предприятие, а ако е опаковано, този знак се поставя на етикета, което е гаранция, че месото е изследвано и е напълно безопасно за консумация.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки