Христина Христова: Една трета от населението на България е съсредоточено в три града


Христина Христова: Една трета от населението на България е съсредоточено в три града
Снимка: bTV
04 Декември 2017, Понеделник


Ето какво каза още за демографската ситуация у нас бившият социален министър и настоящ съветник по социалната политика

Автор: Десант

Застаряването е ключовият процес на демографската ситуация в България, коментира пред bTV бившият социален министър и настоящ съветник по социалната политика в Министерския съвет Христина Христова.

Според нея и трите демографски процеса, които определят демографската ситуация – раждаемост, смъртност и миграция, в момента са твърде неблагоприятни.

По данни на НСИ понастоящем населението на страната намалява с около 48-50 хиляди души, което е равно на един среден български град.

Въпреки това се оказва, че явлението не е уникално за България, а е тенденция в целия Европейски съюз.

„По раждаемост сме равни на Гърция, Швейцария, Малта, има дори по-силни икономики с по-ниска раждаемост в момента", изтъкна Христина Христова.

При нас проблемът е намаляването на населението се съпровожда с процес на застаряване, което натоварва всички системи – образование, здравеопазване и др. Половината от напускащите страната са млади хора, които биха дали добър естествен прираст, стана ясно още от думите на експерта.

Числата сочат, че през 2001 г. на 100 души излизащи в пенсия са постъпвали 124 души на пазара на труда. Преди година на 100 излизащи постъпват 63.

„От 1986 година сме с отрицателен естествен прираст, а жените в детеродна възраст ще намалеят с половин милион до 2030 г.", пресметна още Христова.

„Явиха се нови форми на семейство – хората вече не сключват брак официално. Но тези партньорства са малко по-нетрайни и това може да се отрази на качеството на живот на детето", коментира тя и посъветва, че е добре съвместното съжителство да се уреди законово и хората да се възползват от права.

В момента у нас има 181 обезлюдени населени места. В същото време, една трета от населението на България е съсредоточено в София, Варна и Пловдив.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки