Как да разберем дали рибата в магазина е прясна


Как да разберем дали рибата в магазина е прясна
Ключови думи: риба, прясна, съвети, ИАРА, внос
04 Декември 2017, Понеделник


По нашето черноморие тя изчезна, внасяме от Норвегия, Фариорските острови, Гренландия и Шотландия

Автор: Десант

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури разпространи своите съвети към потребителите на какво да обръщат внимание, за да разберат дали рибата, която ще купят за Никулден, е прясна. 

От ИАРА обръщат внимание, че върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако тази слуз е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време в търговската мрежа.

Освен това, люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото.

По него не трябва да има разкъсвания.

Купувачите трябва добре да огледат и хрилете - те следва да са с розово-червен цвят.

Очите на рибата трябва да са бистри.

И при натискане с пръст върху тялото й, вдлъбнатината следва да изчезне бързо, ако рибата е прясна.

В навечерието на Никулден, във връзка със засиленото предлагане и търсене на храни за празника, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури извършва съвместно с Българска агенция по безопасност на храните засилени проверки на рибовъдни стопанства и обекти за търговия с риба и рибни продукти в цялата страна.

Инспекторите проверяват условията на съхранение, хигиената, произход и годност на стоката, предлагана в търговската мрежа. Едно от най-важните условия, на които складовите бази трябва да отговарят при съхранение на замразена риба, е температурата в помещението да е минус 18 градуса.

Рибарите по морето се оплакват масово, че рибата покрай нашето крайбрежие е почти изчезнала напоследък. Засега няма единодушно мнение какви са причините – дали работата на изследователски кораби, многото делфини, замърсяването или свръхцъфтежа на фитопланктона това лято.

По магазините се предлагат доста вносни видове риба, като импортът се осъществява предимно от Норвегия, Фариорските острови, Гренландия и Шотландия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки