Грях ли е да целунеш ръка на учител


Грях ли е да целунеш ръка на учител
02 Декември 2017, Събота


И трябва ли да забраним една песен на Росица Кирилова

Автор: Яна Славянска

Учителка от столичното 17-о училище е принуждавала първокласници да й целуват ръката - гръмнаха медиите възмутени. "Фейсбук" се нажежи от коментари до червено, сякаш се изчерви от срам.

Пред Би Ти Ви майка на един от първокласниците сподели какъв сериозен емоционален отпечатък оставило това принудително целуване на ръка върху сина й: "Разказвайки, и на мен, и на татко си – той разказваше с известен срам, неудобство и дори погнуса"!

Стана ясно, че специалисти щели били да работят с децата, та да се справят те с нанесената им "психологическа травма".

Като оставим настрана мотивите и педагогическия подход на даскалицата, случаят поражда едни други въпроси. Толкова ли вече сме разглезили децата си, та да се срамуват да целунат ръка било то на учител, на по-възрастен човек, на родител или пък на свещеник - както е редно и прието отколе. 

Помните ли, имаше дори един хит на Росица Кирилова по текст на Димитър Ценов - наричаше се "Учителко, целувам ти ръка". Ми хайде да го забраним!

Да не говорим, че в културните страни мъжете целуват ръцете на дамите. Интересно - това момченце, дето се погнусило да целуне ръката на учителката, какъв кавалер ще стане като порасне?! 

Хайде стига сме треперили вече над подрастващите българчета и сме подскачали всеки път щом косъм им падне от главата или им трепне сърцето от някоя забележка или, недай си боже - от някакво изискване към тях. Те трябва да пораснат мъже за уважение, а не лигльовци, дето пускат ред сълзи и сополи, щом им се скръцне със зъби.

Ако не ги научим сега на целуване на ръка и галантност, то кога?! Разбира се, това не трябва да става по насилствен начин и скандално. Но и не бива да ни е гнус от това, че сме целунали десницата на учител!


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки