Султанка Петрова: Догодина няма да има социални помощи за безработни и хора, които не пускат децата си на училище


Султанка Петрова: Догодина няма да има социални помощи за безработни и хора, които не пускат децата си на училище
01 Декември 2017, Петък


Възрастните хора пък ще бъдат изваждани от старческите домове и гледани в домашни условия от лични асистенти

Автор: Десант

През 2018 г. няма да се дават помощи на хора, които не пускат децата си на училище и които не работят, съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика по време на работна дискусия в Ловеч, посветена на демографската политика на България.

От май до ноември т.г. на пазара на труда са вкарани 147 300 неработещи, които не са били записани в бюрата по труда, трайно неработещи, демотивирани да търсят работа, изтъкна още тя и уточни, че през 2018 г. за осигуряването на първа работа на такива лица ще бъдат отпуснати по различни програми около 80 млн. лв.

Султанка Петрова допълни, че акцент в дейността на Министерството на труда и социалната политика следващата година ще е и отговорността към възрастните хора.

„Тъй като България е най-бързо застаряващата страна не само в ЕС, но тя е на второ място в света. Затова и правителството насочва огромно внимание към застаряващото население", поясни зам.-министърката.

По думите й, догодина ще започне процесът на деинституализацията на възрастните хора, като за извеждането им от домовете и гледането им в домашни условия чрез осигуряване на лични асистенти, домашни помощници и социални асистенти са предвидени 68 милиона лева.

В бюджета за 2018 г. е заложено и увеличение на заплатите на социалните работници, което за служителите на Агенцията за социално подпомагане ще е с 10%. За целта са предвидени около 550 млн. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки