Искат закриване на Център за деца с увреждания в Смолян, превърнал се в дом на ужасите


Искат закриване на Център за деца с увреждания в Смолян, превърнал се в дом на ужасите
Снимка: kardjali.bgvesti.net
01 Декември 2017, Петък


Гонитба с ножове, побой с лопата, влачене за косата... Това е ежедневието там

Автор: Десант

Два нови инцидента с прояви на агресия са станали тези дни в Центъра за настаняване на деца и младежи с увреждания в смолянския квартал Устово, съобщи БТА, след като информацията бе потвърдена от полицията и от ръководството на социалния център за настаняване от семеен тип.

В единия от случаите става дума за опит за душене на 14-годишно момче, а насилникът е 16-годишният младеж, който през септември нападна с лопата и контузи жена от персонала. По случая е образувана проверка, уточниха от ОД на МВР-Смолян.

Побоища, заплахи с нож, влачене за косата… Това са само част от ужасиите, които са се случвали зад стените на този дом, пише и 24rodopi.com. От медията цитират секретаря на Община Смолян Момчил Николов, който заявява, че след поредните инциденти с насилие вече са направени първите стъпки за неговото закриване.

„Ако кажа, че сме имали хиляди инциденти там от неговото откриване досега, сигурно няма да сбъркам. Имало е удряне на хора от персонала в гърба, замервани са със саксия, хигиенистка е влачена за косата по земята, готвачки са гонени с ножове, побой с лопата на възпитателка, множество сблъсъци между децата, като се стигне и до последните два инцидента.

В мотивите ни за закриване, не на последно място, е и загубата на квалифицирания ни персонал. Трудно се намират кадри, които да работят там. Разбираемо е, имайки предвид минималните заплащания и условията, при които работят", коментира Николов.

По думите му, в момента има дванадесет щатни бройки, от които само четири са заети, а децата в центъра са осем. От дома също признават, че трудно се намират специалисти и персонал, обучени за работа с деца с увреждания.
 
Вече е поискано становище за закриването на Центъра от няколко институции, включително и от Агенцията по закрила на детето.

„След всичко това, стигнахме до извода, че не можем да се справим. Поискахме становища от редица институции по въпроса. Аз лично ходих на разговор с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, за да му обясня, какво е състоянието в Центъра и в каква посока вървим", добавя Николов.

В Центъра са настанени деца с увреждания, които са израснали в институция и са настанени в дома след трудно детство, обяснява пред БТА Мирослава Карабиберова, временно изпълняващ директор на социалното заведение. 


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки