Преди 45 години България става космическа страна


Преди 45 години България става космическа страна
01 Декември 2017, Петък


Наш прибор  на борда на "Интеркосмос-8" участва в изучаването на земното магнитно поле

Автор: Яна Славянска

Преди 45 години, на 1 декември 1972 г. със съветския спътник "Интеркосмос-8" в космоса е изведена българска апаратура. Така нашата родина бива вписана като 18-тата космическа страна в регистъра на ООН.

„Интеркосмос-8" излита от космодрума Присецк с ракетата носител „Космос 11К63". Периодът на въртенето му е 93,2 мин.; минималното разстояние до повърхността на Земята е 214 км, а максималното – 679. Той функционира до 1 февруари 1973 г.

Целта на мисията е изучаване на процесите в горния слой на атмосферата и йоносферата на нашата планета. Българският прибор участва в изучаването на земното магнитно поле, заедно с уреди, разработени от Чехословакия, ГДР и Съветския съюз.



Научните резултати, получени следствие на програмата, са свързани с измерването на концентрацията и температурата на йоносферните електрони; получаването на данни за концентрацията на положтелните йони; определянето на интегралните електронни концентрации между спътника и наемните радиоприемни пунктове; получаването на данни за субавроалната йоносфера на северното и южното полукълба и измерването на потока от електрони и протони с определена енергия.




В категории: История , Добри Вести , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки