„Фермата" по пернишки: Малчугани гостуват на село


„Фермата" по пернишки: Малчугани гостуват на село
Снимки: surva.dolnasekirna.com
30 Ноември 2017, Четвъртък


Там ще правят сурвачки като едно време и ще обядват на земята върху слама. Ето какво още ще преживеят


Престои трети сезон на пернишката „Ферма” – за трета поредна година, малчуганите от миньорския град ще имат възможността от 14 до 22 декември да гостуват на дядовци и баби от четири пернишки села. В Драгичево, Мещица, Витановци и Богданов дол те ще могат да се върнат назад във времето чрез обичаи и стари игри. 

Инициативата е на читалищни дейци от Перник  Те ще разкажат на децата как някога бабите ни са празнували Коледа, а след това ще им покажат и някои от българските обичаи.



Досущ като в риалитито “Фермата” подрастващите ще изработват различни предмети, ще разгледат традиционни сурвакарски маски, костюми и звънци, ще научат какво символизират различните части на маската и костюма, и ще се запознаят със значението на обичая Сурва.




Децата ще правят сурвачки и различни играчки по традиционен начин, така, както са ги изработвали нашите баби, уточнява  пред ТВ Кракра организаторката Деница Иванова. По думите й, най-интересното за тях е, когато обядват на земята върху слама - в която преди това на воля са се отъркаляли.Забавляват се и да гонят кокошки по мегданите.

Голяма атракция за малките гражданчета са и тоалетните на двора - за тях това е нещо ново и много интересно. 


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки